duminică, 12 septembrie 2010

Cum sa ceri o marire de salariu?

         Daca ti se pare ca muncesti prea mult pentru banii pe care ii primesti, atunci ia-ti inima in dinti si cere o marire de salariu. Pana la urma, este dreptul tau si daca tu nu ti-l revendici nimeni nu iti va oferi pe tava bani mai multi. Iata cateva sfaturi despre cum sa ceri si sa primesti o marire de salariu.

1. Intreaba pur si simplu
Pana acum ar fi trebuit sa fi invatat ca in viata nu primesti nimic daca nu ceri. Daca vrei ceva, fa tot posibilul sa pui mana pe el. Nu te mai gandi ca vei parea nerecunoscator sau ca vei fi refuzat. Daca chiar crezi ca pentru munca pe care o faci ti se cuvin mai multi bani, atunci e cazul sa pui piciorul in prag. Trebuie sa intelegi ca tu vinzi un produs companiei in care lucrezi. Produsul esti tu, adica timpul, munca, pregatirea pe care o ai si pe care le investesti in firma din care faci parte. Ca orice produs, pretul lui se modifica in timp si se renegociaza. Asa ca invata sa rostesti cuvintele magice: "As vrea sa discutam despre o marire de salariu".

2. Fara ultimatumuri 
Una dintre cele mai mari greseli este sa le dai ultimatumuri angajatorilor tai. Nu este nimic rau sa ceri un salariu mai mare. Insa conteaza cum ceri. Daca te rastesti la ei de parca totul ti se cuvine nu vei convinge pe nimeni ca ai dreptate.

3. Determina-ti valoarea prin cercetare pe piata muncii
Este bine sa faci comparatie intre salariul tau si cel care se practica in domeniul in care lucrezi. Intereseaza-te care este media salariilor care se ofera pe piata de munca pentru postul pe care tu il ocupi. In cazul in care salariul tau este egal sau mai mic decat acesta, te poti duce cu mai multa incredere la sef. Insa, daca tu ai un salariu destul de mare, sansele ca o marire sa se accepte sunt mult mai mici. Chiar daca nu esti interesat de un job nou, intra pe site-uri de recrutare si chiar mergi la un interviu. Te va ajuta sa vezi concret cum este estimata valoarea ta in alte parti si astfel vei sti cat sa ceri in termeni reali. Si daca angajatorii actuali nu iti vor intampina cererea, atunci stii cam unde poti gasi o slujba noua.

4. Gandeste-te la punctele tale forte Daca vrei sa primesti ceva, trebuie sa dai si tu altceva la schimb. Asa ca inainte sa vorbesti cu superiorii tai incearca sa iti clarifici care sunt punctele tale forte care te-ar sa obtii o marire de salariu. Incearca sa fii cat mai obiectiv si realist.  

Fa o recapitulare mentala a realizarilor tale din ultimele 6 luni. Daca nu iti vine in minte niciun succes, e mai bine sa amani cererea ta. Dar daca ai la activ cateva realizari majore, nu ezita sa le pui in valoare. 

De asemenea, poti sa iti "revinzi" abilitatile si pregatirea (cele din CV-ul cu care ai obtinut postul, plus training-urile facute pe parcurs). Sau inaintea discutiei sa te gandesti la cateva propuneri de proiecte pentru imbunatatirea performantelor companiei pentru a-i arata sefului tau ca esti motivat, interesat de munca ta si ca ideile tale te fac greu de inlocuit in firma.

Si, mai ales, daca de-a lungul timpului ti s-au dat mai multe sarcini decat cele pentru care fusesei angajat si pe baza carora ti s-a stabilit salariul pe care il ai acum, nu ezita sa le aduci in discutie.

5. Alege momentul potrivit
Este un punct foarte important. Ideal e sa porti aceasta discutie imediat dupa ce ai avut un succes. Sau cand ti se pun in spate mai multe responsabilitati. Faci mai multe, e normal sa primesti mai multi bani. Dar si momentul evaluarilor  este unul bun. Ai timp sa aduni cat mai multe realizari si sa iti construiesti o pledoarie castigatoare. Incearca sa il prinzi pe seful tau intr-o dispozitie buna. De asemenea, fii atent la context: daca firma are probleme financiare e clar ca trebuie sa amani discutia. Daca esti proaspat angajat trebuie sa astepti 6 luni inainte sa ceri mai multi bani.

Chiar daca nu ti se acorda marirea de salariu, cel mai important este ca, daca nu sunt dispusi sa-ti ofere salariul pe care ti-l doresti, acum stii care este situatia si poti sa decizi in cunostinta de cauza care va fi viitorul tau in acea companie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu