Din tot ceea ce pastreaza, aduna si expun oamenii, iata cateva colectii neobisnuite, care fac o figura aparte in universul muzeelor. In aceste cazuri, pasiunea pentru o idee a dus la rezultate cel putin surprinzatoare.
Muzeul National de Istorie a FuneraliilorHouston, SUA
Iata o institutie care si-a propus sa celebreze bogata istorie a industriei pompelor funebre in America, in care scop a deschis, pe o suprafata de 4.000 mp, un muzeu "de profil". Aici, cei interesati de ceremoniile care insotesc moartea pot descoperi lucruri cu adevarat captivante (pentru ei): o expozitie consacrata inmormantarii papilor, realizata in colaborare cu Vaticanul; o colectie de sicrie extravagante, cu un design plin de fantezie, in forma de masina, avion, pasare sau peste; o sectiune dedicata artei imbalsamarii cadavrelor in vremea Razboiului Civil; reconstituirea unui atelier de cosciuge din anul 1900 si alte asemenea atractii. Ma rog, nu e lipsit de interes, doar ca… parca nu e chiar genul de muzeu de vizitat impreuna cu copiii, cand acestia sunt inca mici.
Muzeul toaletelor
New Delhi, India
Intelegand rolul imens pe care il joaca aparitia canalizarii si a toaletelor moderne nu doar in viata fiecarui om, ci in viata omenirii, dr. Bindeshwar Pathak si-a propus sa popularizeze cunoasterea in acest domeniu si sa stimuleze educatia sanitara a populatiei printr-un muzeu adecvat. (Ce-i drept, problema e atat de importanta, incat merita cu prisosinta toate eforturile care se fac pentru rezolvarea ei.) Dr. Pathak este consultant in cadrul Consiliului Economic si Social al ONU si fondator al unei importante organizatii non-guvernamentale - Sulabh International Social Service Organization - care desfasoara proiecte in domeniul apararii drepturilor omului, al igienei si sanatatii publice, al dezvoltarii durabile si al reformelor sociale. Muzeul Toaletelor este parte a demersurilor organizatiei de a sprijini imbunatatirea sanatatii populatiei, in tarile in curs de dezvoltare, prin construirea de retele de canalizare, care sa previna contaminarea apelor si raspandirea unor boli.
Muzeul falusurilor
Húsavík, Islanda
Nici asta nu-i de vizitat cu copiii. Colectia cuprinde 209 penisuri provenind de la diferite specii de mamifere, de la balene si ursi albi pana la oameni. Institutia isi propune ca, intr-o buna zi, sa faca din studiul penisului o disciplina stiintifica (falologia) in toata regula si sa se ocupe serios de cercetari de profil. Deci, cine e interesat de o cariera in acest domeniu, are de unde porni - de la colectia adapostita in muzeul islandez.
Muzeul Sarlataniei
St. Paul, SUA
Acest muzeu - numit, mai explicit, si Muzeul Dispozitivelor Medicale Dubioase - a existat, ca institutie de sine-statatoare, pana in anul 2002, cand fondatorul sau, Bob McCoy s-a pensionat si a donat intregul patrimoniu Muzeului de Stiinte al statului american Minnesota. Muzeul de Stiinte expune in mod permanent o parte din colectiile fostului Muzeu al Sarlataniei in domeniul medical, iar cei care doresc sa afle mai multe o pot face vizitand site-ul museumofquackery.com/index.htm, devenit, practic, un muzeu virtual, dedicat tratamentelor bazate pe frauda sau, in cel mai bun caz, pe ignoranta.
Belsugul de exponate din colectiile acestui muzeu dovedeste amploarea fenomenului in spatiu si timp: terapiile indoielnice care, de-a lungul vremii, s-au dovedit in cel mai bun caz ineficiente, iar in cel mai rau caz, de-a dreptul periculoase, au in spate o istorie bogata de tot.
Se regasesc aici exponate care amintesc de cele mai rasunatoare cazuri de tratamente trasnite din istoria medicinei:
• scaunul vibrator inventat de dr. John Harvey Kellogg, pentru a stimula peristaltismul intestinal
• psihograful - un aparat destinat sa slujeasca frenologiei (o pseudo-stiinta "lansata" de fiziologul austriac Franz Joseph Gall; teoria sa, foarte la moda in secolul al XIX-lea, sustinea ca trasaturile de personalitate si inclinatiile unei persoane pot fi deduse studiind forma craniului acesteia)
• aparatul cu pompa si pedala pentru marirea sanilor
• "McGregorRejuvenator", un aparat complex, destinat intineririi cu ajutorul unui arsenal intreg de metode, bazate pe magnetism, unde radio, radiatii infrarosii si ultraviolete (bietele femei!)
• fel de fel de dispozitive pentru administrarerea tratamentelor cu radiu, la mare moda in anii 1920, pana cand lumea s-a lamurit ca radioactivitatea nu e ceva cu care sa te tratezi acasa, de unul singur.
Si tot asa… multe, multe aparate electrice, mecanice sau magnetice, simple sau foarte complexe, boante sau taioase, unele ridicole, altele infricosatoare ca aspect, toate facand parte din istoria zvapaiata, cu suisuri si coborasuri bruste, a dezvoltarii medicinei.
Muzeul Artei Proaste
Dedham & Somerville, SUA
Numele de MOBA (Museum of Bad Art) suna ca o parodie a abrevierii MOMA (Muzeum of Modern Art - Muzeul de Arta Moderna, unul dintre cele mai respectabile si de succes muzee din America). Acest surprinzator muzeu, singurul din lume dedicat artei proaste ("artei prea proaste pentru a fi ignorate" - cum zice sloganul sau) si-a inceput activitatea in 1993 si are azi in patrimoniul sau cca. 400 de piese.
Colectia cuprinde lucrari - picturi si sculpturi - selectate conform unor criterii riguroase, desi nu tocmai usor de inteles de catre necunoscatori. Ceva-ceva trebuie sa fie de capul acelor lucrari - de vreme ce sunt (totusi) incluse in categoria "arta" - dar cumva, nu sunt destul de bune pentru a merita sa sada intr-un muzeu de arta obisnuit, si nici destul de proaste pentru a fi pur si simplu aruncate. Pare destul de complicat; sa incercam sa pricepem situatia din explicatia data de organizatorii muzeului, asa cum apare ea pe site-ul institutiei.
"Piesele din MOBA cuprind atat lucrari ale unor artisti talentati, dar care au dat-o in bara, cat si lucrari exuberant - chiar daca neslefuit - realizate de catre artisti care abia stiu sa tina pensula in mana. Ceea ce au in comun este o anume calitate care le distinge, intr-un fel sau altul, de lucrarile realizate de oameni pur si simplu nepriceputi. Ma rog, poate se intelege mai usor privind imaginile. Oricum, muzeul cu pricina isi ia treaba in serios; are un personal pasionat, editeaza cataloage cu cele mai reprezentative lucrari din colectiile sale, organizeaza expozitii itinerante pentru a prezenta operele respective unui numar cat mai mare de privitori, se ocupa de conservarea respectivelor piese de patrimoniu… pe scurt, face toate lucrurile pe care trebuie sa le faca un muzeu. De altfel, modul in care se auto-defineste ii explica foarte limpede misiunea:
Muzeul Artei Proaste (MOBA) este o institutie privata dedicata colectionarii, conservarii, expunerii si celebrarii artei proaste sub toate formele si in toata stralucirea ei!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu