marți, 28 septembrie 2010

Cele mai impresionante delte ale lumii

Cele mai impresionante delte ale lumii
Daca deschidem Atlasul Geografic, Internetul sau orice carte care trateaza geografia Terrei, gasim aceeasi descriere standard in dreptul deltelor. Cu toate acestea, o delta nu este doar un fenomen geologic prin care un curs de apa se desparte in mai multe brate pentru a se varsa in mari si oceane. Departe de atat! Toate deltele Terrei sunt adevarate minuni ale Naturii. Aglomerari magnifice si misterioase in care apele, pamanturile, vegetatia si animalele se intrepatrund unele cu altele pentru a crea si schimba continuu neuitatul spectacol al vietii! Sunt diferite, dar asemanatoare. Framanta de viata, dar sunt ucise incetul cu incetul de lacomia omului. Isi schimba constant forma, dar in preajma lor te simti parca pe niste tarmuri asezate acolo inca de la Inceputul Lumii. Oricat ar fi de frumoase, unice si indescriptibile, mai presus de toate, au nevoie urgenta de protectie!
DELTA OKAVANGOULUI, Botswana

Ce poate fi mai spectaculos decat o delta care isi varsa lent apele in valurile marii? Evident, o delta care se varsa in savana desertificata a Africii... Imaginea Deltei fluviului Okavango este tulburatoare. De la nivelul solului, din jeep sau de pe barca, retina si memoria inghit cu aceeasi viteza succesiuni incredibile in care marile animale ale Africii isi duc existenta intr-o delta atipica, presarata cu palmieri. Aceasta este cea mai mare delta de interior din lume, un taram unic, unde apele fluviului Okavango vin sa moara in desert, nu inainte de a crea o imensa oaza verde, mustind apa, Sangele Vietii.


Grandiosul fenomen ia nastere in dealurile de vest din Angola, unde mai multe izvoare se unesc in raul Kavango, care strabate Namibia, si intra in Botswana, pentru a inflori in Delta Okawango. Cu milioane de ani in urma, fluviul Okawango se varsa intr-un urias lac interior cu apa dulce, numit Lacul Magkadigadi. In urma procesului de incalzire globala, lacul a secat si s-a tranformat in campiile Magkadigadi de astazi. Activitatea tectonica a intrerupt cursul raului si a format actuala delta. Astfel, a aparut o retea singulara de ape care sustin un ecosistem binecuvantat cu o varietate imensa de plante si animale.

Apele mor la intrarea in cruntul Desert Kalahari, unde circa 95% din volumul acvatic se evapora. Pana in acel moment, delta creaza un paradis pentru animalele insetate. In timpul sezonului ploios, delta acopera o suprafata de 16.000 kilometri patrati, iar in cel secetos, se restrange pe 9.000 kilometri patrati. Aici traiesc 400 specii de pasari si peste 200.000 de mamifere mari, intre care circa 30.000 de bivoli si elefanti africani.


Timp de peste 700 ani Delta Okavango-ului a fost sub controlul politic al triburilor Batawana. Nu este o delta deschisa turismului in masa, autoritatile temandu-se de stricarea echilibrului ecologic al unuia dintre cele mai frumoase si salbatice ecosisteme din Africa. Cei mai redutabili paznici ai deltei sunt roiurile nesfarsite de tantari care transmit malaria. Daca doriti sa ajungeti aici, toate costurile trebuiesc achitate in moneda locala, « pula », nu radeti! termenul inseamna "ploaie" in dialectul Setswana, iar in onoarea ploii care binecuvanteaza o tara arida precum Botswana, autoritatile si-au botezat astfel moneda nationala.


DELTA RHONELUI, Franta


Fluviul Rhone se varsa in Marea Mediterana, alcatuind nu doar cea mai frumoasa delta din Franta, ci una dintre cele mai bine protejate delte din intreaga lume. Intreaga regiune este, de fapt, inclusa in granitele Parcului National Camargue, zona protejata inca din anul 1970.


Rezervatia acopera o suprafata de 80.000 hectare, incluzand aici mlastini, pasuni, paduri, dune de nisip si saraturi. Este cea mai mare delta din Europa occidentala. Regiunea este celebra pentru vremea aspra, cu peste 300 de zile pe an in care biciuie Mistralul, un vant rece si uscat care bate dinspre nord-vest peste intreaga Vale a Rhoneului. O treime din suprafata deltei este strict protejata, accesul oamenilor fiind interzis cu desavarsire. Asprele masuri au fost luate in scopul salvarii si conservarii speciilor rare de plante si animale, precum si pentru mentinerea ecosistemului local, care este foarte fragil. In restul teritoriului deltei, cu un permis special, sunt acceptate vanatoarea, agricultura si extractia sarii.


Campurile cu saraturi sunt situate in sud-estul deltei, sarea fiind recoltata aici inca din perioada dominatiei romane. Camargue adaposteste o bogata biodiversitate, cu toate acestea delta este renumita in intreaga lume pentru trei specii: o rasa de tauri negri mai mici si mai supli decat cei de corrida, frumosii Cheval Camarguais, o rasa locala de cai albi, alaturi de cei peste 50.000 de flamingo roz care poposesc in mlastini in timpul lunilor de vara. Eco si etnoturimul au fost dezvoltate impecabil, in Delta Ronului organizandu-se anual Festivalul Camargue prin care se celebreaza, cu mare fast, intreaga regiune. Pelerinajul Tiganilor consta din mai multe festivaluri pitoresti in care comunitatile tiganesti isi serbeaza obiceiurile. In lunile iunie, respectiv noiembrie, au loc Festivalul Cailor din Stes-Maries-de-la-Mer si Festivalul Taurilor.


DELTA GANGELUI, India

Desi cel mai sacru fluviu al hinduismului nu este nici cel mai lung, nici cel mai puternic curs de apa din lume, salbatica sa delta detine recordul de cea mai mare si mai intinsa delta de pe Terra. In afara de acest record, Delta Gangelui mai detine un impresionant record. Denumita Sunderband in dialectele locale, locul unde Gangele cel sfant se varsa in Oceanul Indian adaposteste cea mai mare concentratie de tigri din lume. De asemenea, Regiunea este considerata drept una dintre cele mai fertile de pe Pamant.


Delta este cuprinsa intre raurile Hooghly si Meghna, de-a lungul Golfului Bengalului, pe teritoriile Indiei si Bangladesh-ului, avand o lungime de circa 350 kilometri. Are forma tipica, triunghiulara, de delta si acopera o suprafata totala de aproximativ 105.000 kilometri patrati. Este compusa dintr-un labirint de cursuri de apa, mlastini, mangrove, lacuri, aglomerari de sedimente si campii inundate. In ciuda riscurilor prezente sub forma inundatiilor musonice, ciclonilor si atacurilor venite din partea tigrilor si crocodililor, un numar imens de oameni, intre 125-143 de milioane, traiesc in Sunderband.


Pentru a diminua efectul catastrofal pe care puhoiul de oameni il exercita asupra pescuitului, autoritatile au construit in zona mai multe crescatorii de peste, in caz contrar, speciile native de pesti riscand sa dispara in mai putin de doua zile. Delta este situata intr-o zona tropicala, cu precipitatii din belsug, in sezonul ploios inregistrandu-se pana la 3.000 mm zilnic. Conform specialistilor, aici traiesc aproximativ 1.020 de tigri bengalezi, specie protejata, aflata pe cale de disparitie. Anual, peste 30 de oameni sunt ucisi de tigri, dar populatia continua sa venereze tigii, considerati drept gardienii divini ai deltei.


DELTA NILULUI, Egipt


Delta fluviului sacru al vechilor egipteni este cea mai cunoscuta si mai studiata delta din lume. In ciuda fenomenului de incalzire globala, ramane si astazi o delta de categorie grea, intinzandu-se de la Alexandria pana in Port Said, cu o lungime totala de 240 de km de la est la vest si de 160 de km din nord spre sud, fiind separata de bratele Damietta si Rosetta. Din punct de vedere geo-morfologic, Delta Nilului este considerata o "delta arcuita", datorita formei sale specifice. Deoarece, in urma construirii barajului de la Asswan, delta nu mai primeste aportul anual de nutrienti si sedimente, pamantul campiilor inundabile este din ce in ce mai steril, in prezent agricultorii fiiind obligati sa foloseasca cantitati mari de fertilizatori chimici. Ceea ce, evident nu duce decat la poluare si raspandirea fenomenului de eutrofizare.


Delta Nilului este si astazi, la fel ca in Antichitate, granarul Egiptului si singura speranta pentru agricultura din acesta tara desertica. Din acest motiv, jumatate din populatia Egiptului, adica peste 80 de milioane de oameni, traieste in Delta Nilului. Aici creste nufarul de Nil si celebra trestie de papirus. Cateva sute de specii de pasari de apa ierneaza aici, printre care si cea mai mare concentratie de pescarusi pitici din lume. Alte specii de pasari des intalnite sunt egretele, ibisii si starcii. Tot aici traiesc multe broaste, testoase, manguste si varani de Nil. In Antichitate se intalneau si crocodili, hipopotami, elefanti, leoparzi si lei, dar, in prezent, toate aceste specii au disparut de aici cu desavarsire.


Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in luna august, cand mercurul termometrelor urca pana la 48 grade. Delta Nilului se afla in pericol de eroziune, deoarece in fiecare ani dispar circa 50 kilometri patrati din suprafatasa, cee ce i-a facut pe specialisti sa estimeze ca in anul 2550, delta stravechilor faraoni va dispare fara urma...


DELTA VOLGAI, Rusia


Daca credeai cumva ca Delta Dunarii este cea mai mare delta a Europei, ei bine te inselai, si este momentul sa dam Cezarului ce este al Cezarului, in materie de delte, bineinteles. Pe de alta parte, Volga este cel mai mare fluviu al Europei, deci, este de inteles ca acesta sa se verse in Marea Caspica formand cu aceasta ocazie o delta imensa, lunga de circa 160 km. Cu toate ca si aici, zelul absurd al comunistilor si-a lasat amprenta, cei care au vizitat-o sustin ca seamana cu Delta Dunarii, asa cum arata aceasta acum 50-60 ani.


Este o delta relativ noua, care creste intr-un ritm susinut. Daca in anul 1880, acoperea o suprafata de doar 3.222 kilometri patrati, astazi, magnifica Delta a Volgai se intinde pe 27.224 kilometri patrati. Si in privinta protectiei, Delta Volgai sta mult mai bine decat abuzata si exploatata Delta a Dunarii. Paradisul vegetal de pe Volga a fost protejat inca din anul 1919, cand aici a fost declarata Rezervatia Astrahan.


La fel ca delta noastra, Delta Volgai este un important loc de popas si cuibarit pentru pasari de apa, pasari de prada si passeriforme. Cu toate ca este celebra la nivel mondial pentru numeroasele specii de sturioni care inca abunda in apele sale, crapii si somnii reprezinta grosul populatiei piscicole de la gurile de varsare ale Volgai. Intre anii 1984-2001, delta si-a pierdut circa 277 kilometri patrati de mlastini, din pricina agriculturii excesive. In prezent, aici, toate activitatile agricole si industriale sunt interzise, autoritatile straduindu-se sa gaseasca o solutie care sa duca la stoparea deseurilor industriale si a fertilizantilor aruncati in amonte. Fenomenele negative au dus recent la eutrofizarea apelor salmastre de la varsarea in Caspica.


DELTA MEKONGULUI, Vietnam

Vietnamezii o denumesc: dong bang song Cuu Long, adica Delta celor Noua Dragoni. Dincolo de pompoasa si onorabila denumire pentru cea mai mare delta din Peninsula Indochina, Delta Mekong-ului este sinonima, in multe privinte, cu insasi cultura, civilizatie si ethosul poporului vietnamez. Este o delta de dimensiuni mari, care acopera in sezonul ploios o suprafata de 39.000 kilometri patrati. Fiind o delta situata intr-o regiune joasa de coasta, Delta Mekong-ului este foarte usor predispusa inundatiilor de proportii, cu toate ca, in ultimii ani, s-a constatat ca fenomenul de incalzire globala si-a pus si aici amprenta, sub forma aridizarii.


Datorita altitudinii foarte scazute, specialistii presupun ca daca anotimpurile ploioase vor continua cu aceeasi intensitate, in anul 2030, intreaga delta va fi inundata. Cele mai afectate provincii vor fi Ben Tre si Long An, circa 51%, respectiv 49% din suprafetele lor urmand sa se afle la 1 metru sub ape. Descoperirile arheologice din siturile Oc Eo si Funan sugereaza ca delta a fost fundamentul cresterii si dezvoltarii regatelor Funan. De-a lungul zbuciumatei istorii a Vietnamului, locuitorii sai s-au refugiat deseori in delta, de unde lansau atacuri-fulger asupra invadatorilor.


Intreaga regiune este faimoasa pentru culturile sale de orez care produc aproape jumatate din cantitatea necesara Vietnamului pentru consumul intern - fapt care plaseaza Vietnamul pe locul doi, dupa Thailanda, pe lista producatorilor de orez, la nivel mondial. De fapt, Delta Mekongului produce singura mai mult orez decat Japonia si Corea de Sud la un loc. Pe langa acest aspect, zona adaposteste o industrie piscicola axata pe comercializarea pestilor din speciile basa, somnul Tra si variate specii de creveti. Delta a fost declarata recent "Comoara Biologica", un numar de peste 1.000 de noi specii de animale fiind descoperite aici in ultimii ani, incluzand o specie de sobolan salbatic despre care lumea stiintifica credea ca disparuse.


DELTA FLUVIULUI YANGTZE, China

Fluviul Yangze este considerat leaganul culturii si civilizatiei chineze, iar delta sa a fost dintotdeauna principalul centru cultural si economic al Chinei. Delta in sine contine una dintre cele mai dens populate orase din lume - metropola Shanghai -, care are o densitate de 2.700 locuitori pe kilometrul patrat. Dar, asupra deltei mitice a chinezilor pandeste si pericolul poluarii: din cauza suprapopularii, a fabricilor, fermelor si oraselor, organizatia internationala WWF a declarat ca Delta Yangtze-ului a devenit, in ultimii ani, principalul factor poluator al Oceanului Pacific.

Delta beneficiaza de un climat marin-musonic subtropical, cu temperaturi blande. Aici se afla cele mai fertile soluri din intreaga China, zona predominand in cultivarea orezului si pescuitul intensiv. Iazurile Qing Pu contin cinci specii diferite de pesti cu valoare economica, producand 29.000 de tone de peste anual. Principala temere a ecologistilor si pescarilor chinezi este aceea ca, la un moment dat, apele reziduale de la orase, fabrici si uzine, se vor revarsa in lagunele create de om si in lacurile naturale, ducand la o catastrofa ecologica ireparabila.



DELTA NIGERULUI, Nigeria

Este o delta uriasa situata intr-una dintre cele mai dens populate zone ale Africii. Se intinde pe o suprafata totala de peste 70.000 kilometri patrati, ocupand 7,5% din suprafata Nigeriei. Delta este locuita de 31 de milioane de oameni din mai mult de 40 de grupuri etnice, majoritari fiind bastinasii Efik, Ibibo Annang, Oron, Ijaw, Youruba si Kalabari. Din nefericire, delta se afla intr-o zona bogata in petrol, fiind devastata de poluare, iar furturile si incalcarea flagranta a drepturilor omului fac parte din realitatea zilnica. Luptele si razbunarile intre clanurile care se confrunta pentru stapanirea tuturor resurselor deltei, continua si in prezent, nestingherite de autoritati.


Vegetatia deltei Nigerului este caracterizata de paduri lacustre, iar fauna este variata, animalele straduindu-se sa reziste tuturor presiunilor produse de om. Aici traiesc inca specii periclitate in Africa, precum elefanti, cimpanzei, maimute guenon, antilope duiker, cimpanzei si hipopotamul pigmeu. La fata locului, de facto, nu exista nici cea mai mica forma de protectie a naturii, in cele cateva petice de teren declarate rezervatii despaduririle continuand nederanjate de nimeni.


Cu toate acestea, pe langa diminuarea alarmanta a pestilor si a lemnului din delta, populatia umana creste continuu, specialistii estimand cu tristete ca tendinta va continua pana cand dezastrul ecologic va fi total, iar oamenii nu vor mai gasi peste sau lemn pentru gatit si constructii. Doar ca atunci va fi prea tarziu pentru delta ajunsa intr-un punct fara intoarcere, in care autorefacerea ecosistemului nu va mai fi posibila. Expertii estimeaza ca Delta Nigerului va fi astfel prima delta din lume distrusa in totalitate si exclusivitate de activitatile omului.


DELTA FLUVIULUI LENA, Rusia


In nordul Siberiei, la varsarea in Oceanul Arctic, exista o delta neobisnuita si extrem de interesanta prin toate particularitatile sale. Aflata in nordul extrem si fiind putin afectata de activitatile umane, delta prin care se varsa fluviul Lena, adaposteste o lume secreta, putin studiata, un paradis ramas in mare parte intact, in care pestii, pasarile si mamiferele traiesc in relativa pace.


Lena este unul dintre cele mai mari fluvii ale Terrei, precum si unul dintre putinele fluvii al carui curs de ape este orientat spre nord. Izvoraste dintr-un mic lac din sudul Rusiei si se intinde pe o lungime de 4.400 kilometri. Malurile sale sunt marginite de paduri nesfarsite, meandre fluviale si coline stancoase. Intreaga eco-regiune a deltei se afla timp de 7 luni sub imperiul iernii arctice, primavara transformand aceasta delta de tundre in mlastini fertile.


Delta Lenei este de o importanta capitala pentru clima globala. Fara fluviul Lena, Marea Laptev, in care se varsa aceasta, nu si-ar putea indeplini functia termorelgatoare. Pe timpul iernii, apele dulci stranse Marea Laptev, putin adanca, se transforma in uriase blocuri de gheata ce se raspandesc in Oceanul Arctic. Blocurile se topesc in cativa ani, iar intregul proces mentine stabila temperatura Oceanului Planetar si circulatia curentilor marini prin nordul planetei. Fauna ornitologica este deosebit de bogata aici, fiind compusa din diferite specii de lebede, fundaci, ploieri, gaste, pescarusi, soimi si bufnite polare. In anul 1995, autoritatile de la Moscova au decis crearea unei rezervatii care sa includa cea mai mare parte a deltei.


DELTA DUNARII, Romania

Este a doua delta ca marime din Europa, iar specialistii sustin ca ramane si cea mai bine conservata (probabil nu au mai calatorit recent prin ea). Cea mai mare parte a Deltei Dunarii se afla in Judetul Tulcea, iar partea sa de nord din bratul Chilia apartine Ucrainei. Suprafata totala a deltei Dunarii este de 4.152 kilometri patrati, dintre care Romania detine 3.446 kilometri patrati.


Delta noastra s-a format in urma cu 6.000 de ani intr-un golf al Marii Negre. Din punct de vedere geo-morfologic, este o campie joasa aluvionala, acoperita de mlastini si ape. Este alcatuita dintr-o increngatura de canale, lacuri, plauri, dune, paduri si smarcuri care comunica intre ele. Cel mai mare lac este Dranov, cu o suprafata de 27,1 kilometri patrati. Clima de aici este continental-marina, delta fiind cea mai secetoasa si insorita parte din Romania. Clima este influentata puternic de vanturile din Campia Rusa, care produc furtuni frecvente, mai ales primavara si toamna.


Delta Dunarii circumscrie ecosistemul cu cele mai multe specii de pasari din Europa, pe timpul verii intalnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibaresc in delta, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarna, peste 1 milion de gaste salbatice, lebede, lisite si rate poposesc intre stufuri. In delta traiesc aproximativ 20.000 de localnici, dintre care 4.600 in orasul port Sulina. Zona are cea mai mica densitate umana din Romania, aici fiind intalnite doar 27 de sate.
Intregul ecosistem deltaic al Dunarii a fost declarat Rezervatie a Biosferei si site UNESCO inca din anul 1991, dar, cu toate acestea, distrugerea si poluarea continua nestingherite. Lipsa unor mecanisme eficiente de protectie si a unor amenzi pe masura fac ca poluarea Dunarii din amonte, concesionarile private ale luciurilor de apa, constructiile ilegale, cursele cu salupe de mare viteza care deranjeaza pasarile, braconajul fara limita, arderea haotica a suprafetelor de stuf, sa ramana principalele si gravele probleme inca nesolutionate ale Deltei Dunarii.


Cele mai frumoase paduri ale Europei

Cele mai frumoase paduri ale Europei
O zicala din Roma Antica spunea ca o veverita ar putea ajunge din Hispania in Italica pur si simplu sarind din copac in copac. Intr-atat de impadurit era Batranul Continent pe vremuri! Astazi, dupa secole de defrisari necugetate, revolutii industriale si tehnologizare galopanta, padurile mai acopera doar 44% din suprafata totala a Europei.
Aproape 80% dintre padurile europene sunt detinute de Rusia. Insumand o suprafata de circa 1 miliard de hectare, padurile Europei alcatuiesc 25% din totalul forestier al lumii. Iar daca tot ne-am lansat in analize pe baze de cifre si procente, atunci trebuie sa retinem ca doar 26% dintre padurile europene sunt considerate relativ salbatice, majoritatea acestora fiind situate in tarile din nordul si estul continentului. Mai jos am enumerat unele dintre cele mai importante paduri din punct de vedere al biodiversitatii si masurilor de protectie care le vizeaza. Evident, si factorul estetic a fost luat in calcul. Sper sa le vizitati pe toate, intr-o buna zi.


Padurile Trillemarka si Rollagsfjell, Norvegia
La granita de est a Norvegiei cu Suedia, ascunse si marginite de vaile Sigdal si Numendal, troneaza maiestuos cei mai salbatici codri din Tara Vikingilor. Vorbim aici de o suprafata totala de 205 kilometri patrati de padure batrana de munte care adaposteste cea mai bine pastrata vale din Muntii Scandaviei, Valea Trillemarka. Intreaga zona este situata la doar 100 km est de capitala Oslo si detine calitatea remarcabila de a mentine toate caracteristicile intacte ale stravechilor paduri norvegiene.
Perimetrul natural este alcatuit dintr-o aglomerare sublima de vai, versanti montani, rauri vijelioase, lacuri limpezi precum cerul inghetat al Nordului care se oglindeste in ele si, evident, copaci foarte batrani. Aici traiesc numeroase specii de pasari care gasesc conditii ideale de a trai, precum si cele mai mari populatii de rasi si glutoni din Norvegia.


Padurea Brothwood Corpse, Anglia
Singurele paduri relicte englezesti care au scapat de furia drujbelor si topoarelor se mai gasesc astazi doar pe Isle of Wight. Sunt administrate si protejate de catre Trustul National Forestier din Marea Britaniae si sunt formate in fragmente de paduri care au supravietuit din perioada medievala pana in zilele noastre. In mod traditional, codrul Brothwood Corpse a fost un teren de vanatoare al Casei Regale, pana cand afaceristul filantrop Frank Morey l-a cumparat pentru a-l dona, in anul 1926, Trustului National.
Printre cele mai importante obiective de aici, se numara stejarii si fagii de dimensiuni remarcabile. Fauna locului include soareci de padure, veverite rosii, multe specii de lilieci si nevertebrate. De prisos sa amintesc ca din aceasta padure magistral administrata nu poti rupe nici macar o creanga fara sa fii obligat mai apoi sa iti vinzi masina pentru a-ti plati amenda.


Padurile Komi, Rusia
Ansamblul de Paduri Virgine Komi, cum este catalogat de documentele ruse, este un obiectiv UNESCO de importanta mondiala. Padurile in cauza cresc in Republica Komi din nordul Muntilor Urali, Rusia. Avand o suprafata de 32.800 kilometri patrati, padurea Komi este cea mai mare padure virgina din Europa. Codrul nesfarsit apartine ecoregiunii de taiga de munte din Urali. Speciile de copaci des intalnite aici sunt molidul siberian, bradul siberian si tisa siberiana. Fauna este deosebit de bogata si variata: cerbi, reni, ursi bruni, lupi, glutoni, nurci, mistreti si iepuri.
Padurea a fost inscrisa pe lista siturilor UNESCO din anul 1995, fiind prima padure din Rusia care a devenit obiectiv ecobiologic de importanta mondiala. Recunoasterea a venit la timp, salvand padurea pe ultima suta de metri. Aceasta deoarece, profitand de haosul legislativ si coruptia din timpul guvernarilor Eltin din acea perioada, o rapace companie forestiera franceza (Huet Holding), cumparase deja dreptul de a distruge zona, intentionand sa defriseze complet arealul Komi. Din fericire, nenorocirea nu s-a produs, cea mai mare padure europeana scapand la limita de lacomia corporatista franceza si ignoranta oligarhilor rusi.


Padurea Beloveja, Polonia & Bielorusia
Uriasa padure de la granita polono-bielorusa este o ramasita din faimosii Codrii Mazurieni, urmasi ai imenselor paduri care se intindeau odiniaora peste Marea Campie a Europei de Est. Padurea, care acopera astazi circa 1.771 de kilometri patrati, este despartita de granita dintre cele doua tari, o mare parte din ea fiind inchisa de garduri destinate prevenirii evadarii zimbrilor din rezervatie. Beloveja, sau Bialowieska, in poloneza, si Belaveszkhaya, in bielorusa, este cea mai mare rezervatie din lume care detine zimbri, o turma de circa 800 din aceste maiestuoase animale supravietuind inca in batrana padure.
In trecut, Beloveja a fost destinatia de vanatoare preferata a panilor polonezi, care se intalneau aici anual. De fapt, Beloveja a fost declarata parc de vanatoare inca din anul 1514. Astazi, padurea este un adevarat etalon in privinta conservarii si dezvoltarii ideale a unei rezervatii. Beneficiaza de un muzeu cu specific local, un mare centru veterinar dedicat ingrijirii animalelor salbatice, precum si de serviciile mai multor ghizi care insotesc turistii in ceea ce poate fi numit singurul safari european de profil. Tot aici pot fi admirati cei mai masivi si inalti stejari din Europa, o serie de 11 stejari seculari inalti de peste 30 de metri. Liderul batranilor copaci este asa-numitul Tar al Stejarilor, inalt de 46 metri, cu un diametru de peste 2 metri. Varsta acestuia a fost estimata la 800 de ani si a fost declarat monument al naturii in Bielorusia, inca din anul 1963.


Padurile din vestul Caucazului, Rusia
Intregul ansambul forestier Pontic-Caucazian este detinut de Rusia, dar padurile respective cresc pe teritoriile republicilor nord-caucaziene Adigea si Karachay-Cerchezia. Codrii, inclusi in patrimoniul UNESCO, sunt situati la 50 de km nord de orasul-statiune Soci, intinzandu-se de la litoralul Marii Negre spre Muntele Elbrus. In urma studiilor de teren desfasurate de specialistii UNESCO, s-a relevat faptul ca zona contine singurul areal montan din Europa care nu a avut de suferit de pe urma activitatilor umane. Habitatele sunt exceptional de variate pentru o regiune atat de mica, cuprinzand campii, stepe, paduri, munti si ghetari alpini.
Padurile au fost declarate rezervatii din anul 1924, cand autoritatile sovietice au decis protejarea exemplarelor record din brazii lui Nordmann (Abies naordmanniana), inalti de 85 de metri - cei mai inalti copaci din Europa. Tot aici se afla o padure unica de tisa, situata in vecinatatea orasului Soci. Aproape o treime din totalitatea speciilor de plante este alcatuita din exemplare care nu mai sunt intalnite in alte parti ale lumii. Padurile caucaziene de vest reprezinta locul de origine a zimbrilor caucazieni, o specie de zimbri de talie mai mica decat zimbrii din padurile poloneze sau decat cei din Carpati. Ultimii zimbri caucazieni salbatici au fost ucisi de braconieri in anul 1926, zimbrii care populeaza astazi aceste paduri fiind urmasii celor care au supravietuit in gradinile zoologice ruse si au fost, mai apoi, incrucisati cu zimbrii polonezi si bizoni americani.


Padurile de la Biogradska Gora, Muntenegru
Aceste paduri sunt situate in regiunea muntoasa Bjelasica, in centrul Republicii Muntenegru, intre raurile Tara si Lim. Parcul National care le protejeaza acopera o suprafata de 54 de kilometri patrati fiind alcatuit din paduri relicte, pante si culmi muntoase de peste 2.000 de metri inaltime, plus un numar de sase lacuri glaciare. Cu toate ca este cel mai mic din cele patru parcuri nationale muntenegrene, Biogradska Gora adaposteste nu doar cea mai mare biodiversitate din randul acestora, ci si cele mai batrane si salbatice paduri din Balcani.
Aici traiesc 220 specii de plante, 150 specii de pasari, 10 specii de mamifere, si 86 specii de copaci si arbusti. Arealul a fost proclamat parc national in anul 1952, in apropierea sa fiind amenajat un monument care marcheaza locul unei batalii importante intre turci si sarbi.


Padurile Pyha Hakki, Finlanda
Frumusetea si salbaticia padurilor din inima Finlandei a facut ca aceste biotopuri sa fie protejate cu stictete inca din anul 1952. Padurile de taiga finlandeza sunt alcatuite in mare parte din pini si molizi. Cele care cresc in parcul national Pyha Hakki, acopera o suprafata de 13 kilometri patrati si sunt considerate de catre specialisti drept cele mai vechi paduri din Finlanda.
Dintre copacii protejati, se disting pinii scotieni si molizii norvegieni, plopii tremuratori, mestecenii arginii si aninii negri - care sunt cei mai inalti copaci din padure. Tot aici traiesc importante efective de ursi bruni, lupi, rasi, glutoni, mistreti, cocosi de munte, cocosi de mesteceni, reni, bufnite mari, ulii porumbari si acvile de munte.


Padurile de foioase din Apenini, Italia
Situat in lungul Italiei, de la nord la sud, precum o uriasa coloana vertebrala de piatra, lantul Muntilor Apenini adaposteste nu doar o fauna unica pentru peninsula italica, ci si unele dintre cele mai valoroase paduri europene. Toate padurile de aici s-au pastrat relativ intacte datorita altitudinii mari si a terenului accidentat, impropriu exploatarilor forestiere. Acesti codri gazduiesc specii rare si valoroase, precum papucul-doamnei, una dintre putinele orhidee europene, si ursul marsican, cea mai mica subspecie de urs brun din lume (astazi, in Apenini mai supravietuind doar 70-100 exemplare).
Ecoregiunea acopera doar partea nordica si centrala a Apeninilor, incluzand Muntele Corno, care atinge inaltimea record a lantului, cu ai sai 2.912 metri. Clima este blanda, fiind influentata de Marea Mediterana, dar ninsorile sunt, uneori, frecvente si abundente. Padurile de foioase din Apenini sunt alcatuite din fagi amestecati cu brazi europeni, unele exemplare din randul acestor conifere atingand 45 de metri inaltime. Printre animale, se remarca cateva specii endemice precum capra neagra si lupul de Apenini, caprioara, mistretul, jderul de piatra, dihorul, porcul spinos, nevastuica, bursucul, gaia neagra, acvila de munte, soimul calator, uliul porumbar si mai multe specii rare de ciocanitori.


Laurisilva de Madeira, Portugalia
Laurisilvele, sau padurile relicte din insula Madeira, reprezinta un ecosistem unic in lume. La ora acuala, laurisilvele constituie cele mai mai mari paduri de de dafini si lauri si sunt alcatuite in proportie de 90% din padure primara, neatinsa de sute de ani. Cele intalnite in Madeira sunt mai bine pastrate decat laurisilvele din insulele Azore si Canare. Sunt alcatuite din copaci batrani care ating uneori lungimi de 40 metri.
In Madeira, laurisilvele cresc la o altitudine cuprinsa intre 300 si 1.400 de metri si acopera o suprafata de 149,5 kilometri patrati. Au fost declarate monumente UNESCO in anul 1999. Cele mai valoroase specii de copaci sunt cele din genurile Ocotea Foetens, Persea Indica, Visnea mocaena si Apollonias barbujana. Laurisilvele acopereau in trecut, cand clima era mai umeda, intregul bazin mediteranean, insa in urma schimbarilor climatice si a defrisarilor, padurile de dafini se mai intalnesc doar in Madeira, Azore si Canare.


Padurile Romaniei... Viitor fara de speranta?
Printre povestile cu care ne place noua, romanilor, sa ne laudam se numara si aceea care afirma, cu aplomb si mandrie nationala, ca tara noastra detine cele mai mari si mai salbatice paduri din Europa. Din nefericire, mitul in cauza a fost adevarat doar pana in anul 1989. Revolutia din Decembrie a adus, printre altele, si mutilarea codrilor seculari ai Romaniei. In mod paradoxal, perioada comunista a fost cea mai propice pentru codrii romanesti: atunci am avut cea mai buna protectie impotriva taierilor abuzive si necugetate de padure. Regimul ceausist a mentinut atat padurile seculare, cat si padurile tinere, plantate si ingrijite prin eforturile si grija lui Marin Dracea, parintele silviculturii si impaduririlor din Romania.

Retrocedarea padurilor, in lipsa unor legi drastice de protectie, a reprezentat una dintre cele mai inconstiente si lacome masuri luate de catre guvernantii postdecembristi. Mii de hectare de padure au fost, astfel, masacrate si vandute pe nimic: proprietarii, in goana lor dupa o imbogatire rapida, nu au dat doi bani pe ecologie si conservarea mediului. Retrocedarea padurilor, alaturi de jaful organizat si taierile ilegale s-au constituit in cele mai mari pericole la adresa padurilor romanesti.


Asa s-a ajuns la situatia actuala, cand doar 26% din suprafata Romaniei mai este impadurita, in conditiile in care, conform normelor internationale, procentul minim de impadurire a teritoriului unei tari nu trebuie sa ajunga sub 25%, daca se ia in calcul crearea unor conditii de sanatate cat mai bune pentru populatie. Astazi, ne aflam sub media europeana, iar la capitolul paduri, Romania se afla pe locul 13 in Europa. Spre rusinea noastra, tari care au o clima si un relief identice cu cele ale noastre, stau mult mai bine, cand vine vorba de fondul forestier. Bunaoara, Austria este impadurita in proportie de 38%, Slovacia are 34,7% teritoriu impadurit, iar Bulgaria, cu care ne place sa ne comparam stupid, la absolut orice, are 32,5% paduri.

Tot in zilele noastre, fiecare roman beneficiaza de 0,33 hectare de padure pe cap de locuitor. In Europa, pe primele locuri intalnim tarile nordice: Finlanda (4,66 hectare la un locuitor), Suedia (2,88 ha) si Norvegia (2,32 ha).

Astazi, cele mai impadurite judete din Romania sunt Suceava, Hunedoara, Harghita, Alba, Bistrita, Valcea, Gorj si Buzau. Cel mai sarac judet in paduri este Calarasiul, care are doar 4,2% din suprafata impadurita, urmat de Teleorman, Constanta, Ialomita si Galati.


Din punct de vedere al padurilor relicte, specialistii au stabilit ca in vestul Carpatilor Meridionali se mai gaseste una dintre ultimele paduri intacte de pe Terra. Peisajul forestier respectiv include cea mai mare parte din Parcul National Retezat, precum si suprafete din Parcul National Domogled-Valea Cernei si din Geoparcul Dinozaurilor Hateg. Aici se intalnesc cele mai salbatice paduri de fag din intreaga Europa.

Celalat nucleu de paduri relicte din Romania este situat in nordul Carpatilor Orientali, pe suprafetele judetelor Suceava, Harghita si Bistrita, dar sunt in mare pericol de defrisare din cauza lacomiei clasei politice si a autoritatilor locale. Cum parca raul nu era indeajuns de mare, la nivelul anului 2010, nu mai putin de 15% din suprafata totala a padurilor Romaniei a fost vanduta unor companii internationale.

Prin urmare, jaful si distrugerea padurilor romanesti continua la proportii nemaintalnite decat intr-o tara din lumea a treia. Ce se va alege de padurile stravechi din Romania (in conditiile in care autoritatile vor sa construiasca o autostrada care va strabate Muntii Retezat), numai bunul Dumnezeu poate sti. Noi, romanii, nu mai suntem demult frati cu padurea... 


Frumoase, dar neiubite: destinatii turistice subestimate

De-a lungul timpului au fost subestimati o multime de oameni, opere de arta sau lucrari care s-au dovedit, mai apoi, a fi cu adevarat de valoare. N-au scapat nesubestimate nici diverse destinatii de vacanta cu mare potential cultural sau turistic. Este vorba despre locuri care au de oferit diversitate, exotism, relaxare si aventura, totul in conditii si imprejurari competitive, dar care nu sunt niciodata inscrise in top-urile celor mai ravnite si interesante destinatii. Iata cateva exemple.

Belfast, Irlanda
Va vine in gand o ruina urbana, devastata de factiuni beligerante? Mai ganditi-va! Orasul Belfast si-a depasit demult trecutul tumultos pentru a deveni un centru cultural vibrant si unic. Cu frescele sale de inspiratie politica si placutele parcuri verzi, Belfastul este o gura de rai irlandez si, totdata, mult mai accesibil financiar decat Dublin.
Belfast este al doilea oras ca marime din Irlanda de Nord si al cincisprezecealea din Regatul Unit al Marii Britanii. In prezent, consiliul local investeste masiv in industria turistica autohtona, pentru dezvoltarea imobiliara si hoteliera, dar in diverse distractii. De asemenea, incepand cu acest an, 250 de milioane de lire sterline se vor duce pentru modernizarea sistemului de transport al orasului.


Malealea, Lesotho

In inima Africii de Sud se afla regatul montan Lesotho. Desi nu este chiar cel mai accesibil loc, Lesotho ofera conditii excelente de campare, numeroase excursii si centre de echitatie. Oamenii Basuto, din regiune, abunda in bogatie culturala si istorica, numarandu-se printre cele mai ospitaliere popoare ale lumii.
Malealea se afla intr-o regiune izolata din vestul Lesotho-ului, o locatie de o frumusete care-ti taie rasuflarea. Destinatia este un popas ideal pentru doua sau trei nopti pe drumul dinspre Johannesburg spre Cape Town, East London sau Port Elizabeth. Se pot incerca aici catarari usoare pe munti, plimbri pe ponei sau trasee rutiere, normale sau off-road.


Islas de la Bahia, Honduras

Va intereseaza ultimele plaje virgine din zona Caraibelor? Ei bine, Islas de la Bahia, din Honduras, se afla inca departe de agresiva popularizare comerciala din Cancun si Montego. Plaje albe, lungi de kilometri intregi si aproape neatinse de turism se gasesc din belsug aici.
Islas de la Bahia reprezinta unul dintre cele 18 departamente in care este divizata natiunea central-americana Honduras. Capitala departamentului este la Roatan, pe insula Roatan. Islas de la Bahia acopera o suprafata totala de 261 kilometri patrati, iar in 2005 avea o populatie estimata la aproximativ 43.000 de locuitori. Locul ofera distractii tipic insulare, precum snorkeling, scufundari, pescuit si calatorii prelungite pe ocean.


Bilbao, Spania

Spania ofera un mare numar de destinatii populare pentru vacante, insa Tara Bastilor, o regiune din nordul Spaniei, este neglijata de listele cu destinatii turistice de top... in mod eronat, caci merita toata atentia calatorilor. Cel mai mare oras este Bilbao, un port principal si centru industrial, situat pe raul Nervion.
In ultimii ani, Bilbao a trecut printr-un proces de reinoire urbana, pornind de la un sistem de metrou nou si a deschiderii Muzeului Guggenheim Bilbao. De asemenea, un tramvai modern, EuskoTran, a fost introdus in 2002. Datorita eforturilor de modernizare a orasului, Bilbao este acum unul dintre cele mai vii orase ale Europei de Sud. Climatul in Tara Bascilor este extrem de placut, iar regiunea adaposte muzee impresionante si piete pitoresti.


Calgary, Canada

Calgary este punctul traditional de plecare al vizitatorilor catre orasele canadiene Banff sau Jasper, majoritatea turistilor neglijand sa ramana aici pentru a vedea ce are de oferit cel mai mare oras din provincia Alberta. Calgary se situeaza la limita dintre Muntii Stancosi si preeria canadiana, in coridorul fertil Calgary-Edmonton.
Orasul este un centru economic important, concentrat in jurul industriei petroliere aflata in prina expansiune in Alberta. Multe firme isi au sediile centrale in Calgary, datorita combinatiei intre proximitatea campurilor petrolifere, clima mai blanda si regimul fiscal mai relaxat. Destinatia este minunata pentru cei care apreciaza spatiile verzi nemarginite si traseele pentru ciclism. Se pot practica aici, de asemenea, si numeroase sporturi de iarna, localitatea gazduind chiar o Olimpiada de Iarna, in 1988.


Puebla, Mexico

Majoritatea vizitatorilor din Mexic nu se duc niciodata mai departe de plajele din Cancun si Acapulco. Dar, la numai cateva ore de mers distanta de Mexico City, se afla orasul istoric Puebla. Cu frumoasa lui arhitectura coloniala, vremea perfecta si delicioasa bucatarie locala, Puebla are un farmec aparte.
Puebla este unul dintre cele mai importante cinci orase coloniale din Mexic. Este amplasat in Valea Puebla, cunoscuta si ca Valea Cuetlaxcoapan, o vale larga inconjurata din patru zari de muntii si vulcanii centurii Trans-Mexicane. Importante atractii culturale ale locului sunt Catedrala, Biblioteca Palafoxiana, Centrul Cultural Santa Rosa, Muzeul Revolutiei, Galeria de Arta Contemporana si Design, Muzeul de Arta, Teatrul Principal din Puebla sau Palatul Municipal.


Gdansk, Polonia

Istoria nu s-a dovedit prea blanda cu acest fermecator orasel de coasta baltic, transformat in cenusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pana astazi insa, majoritatea vechilor structuri au fost reconstruite cu mare precizie si cu usurinta se pot pierde ore, si chiar zile, ratacind prin placutele regiuni istorice ale orasului. Dincolo de Orasul Vechi, Gdansk ofera multe atractii importante pentru turisti, cum ar fi numeroase parcuri, o gradina zoologica, o catedrala spectaculoasa, plaje si viata de noapte.
Nu sunt de neglijat Castelul Malbork, dunele din Leba sau nisipurile fierbinti din Hel. Usor accesibil cu trenul din Berlin sau Varsovia, Dantig, asa cum mai este cunoscut orasul, merita cu certitudine o vizita. Municipiul reprezinta unul dintre cele mai mari porturi ale Poloniei, fiind cunoscut datorita nasterii aici a miscarii politice "Solidaritatea", care, sub conducerea lui Lech Walesa, a fost printre factorii decisivi ai desfiintarii comunismului in Europa Centrala si de Est in 1989.


Quito, Ecuador

Quito este "impachetat" in jurul bazei lui Pichincha, un vulcan acoperit de zapada in varf, care ofera unul dintre cele mai impresionante fundaluri pe care le poate avea un oras pamantean. Centrul istoric al orasului s-a numarat printre primele locuri de pe Pamnat desemnat Patrimoniu Mondial UNESCO.
Quito este capitala Ecuadorului si se afla in nord-vestul Americii de Sud. Altitudinea pietei centrale a orasului este de 2.800 de metri, ceea ce face din Quito a doua cea mai inalta capitala administrativa din lume, dupa La Paz, Bolivia. Atractii importante ale orasului sunt catedrala si numeroasele biserici cu arhitecturi de exceptie, dealul El Panecillo, parcurile, zona de afaceri La Carolina si muzeele Museo de la Ciudad, Museo Casa de Sucres si Museo Nacional del Banco Central del Ecuador.


Granada, Nicaragua

Unul dintre cele mai vechi orase coloniale din America Centrala, Granada este accesibila rutier din Managua. Nemaifiind un secret atat de bine pazit ca in anii trecuti, orasul devine o destinatie tot mai populara pentru turisti gratie istoriei sale linistite din ultimii ani. In afara sezonului insa, Granada este foarte libera si este de tinut minte pentru orice calator prin acele parti sa nu rateze cafeaua locala.
Granada este de mult timp un centru comercial, mai ales pentru lemn, aur si argint. Un adevarat boom imobiliar s-a produs aici in ultimii ani, multi europeni si americani cumparand si renovand case din regiune. Numeroase muzee sunt deschise - inclusiv unul dintre cele mai alese din tara, muzeul privat Mi - si, desigur, hoteluri si restaurante stau la dispozitia turistilor. Granada si-a pastrat intacte si teritoriile agricole fertile din preajma municipalitatii, unde se cultiva cafea organica, curacao si banane.


Stellenbosch, Africa de Sud

Africa de Sud este celebra mai ales pentru rezervatiile sale naturale, incontestabil uluitoare. Dar multi oameni nu stiu faptul ca aceasta tara produce si unul dintre cele mai bune soiuri de vin din lume. Iar Stellenbosch este "locul unde salasluieste" aceasta bogatie bahica a Africii de Sud. Orasul este al doilea cel mai vechi stabiliment european al provinciei Western Cape, dupa Cape Town, si a devenit cunoscut ca Orasul Stejarilor, datorita numarului mare de stejari plantati aici de fondatorul urbei, Simon van der Stel.
Stellenbosch este, fara indoaiala, unul dintre cele mai frumoasa orasele din intreaga Africa de Sud. Astazi, influenta multor stiluri arhitecturale ale ultimelor trei secole poate fi observata in cladirile meticulos restaurate ale orasului. Orasul este inconjurat de munti spectaculosi si are tente idilice, dar ramane o urbe vibranta. Aici, turistii sunt efectiv absorbiti in comunitate, bineveniti si incurajati sa devina o parte a vietii tumultoase a orasului, pe toata durata sederii lor.

duminică, 19 septembrie 2010

Alimente care te ajuta sa arati bine

Pentru a avea o piele luminoasa si sanatoasa, un par puternic si matasos si o stare de bine generala, trebuie doar sa stii ce alimente sa alegi.

Portocale rosii, cirese si afine

Colagenul este o proteina naturala care ofera elasticitate, forma si textura pielii si muschilor. Din pacate, cu cat inaintam in varsta, cu atat productia de colagen se reduce. Putem sa incetinim procesul cu ajutorul fructelor inchise la culoare, cum ar fi portocalele rosii, ciresele si afinele. Acestea sunt pline de antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire a pielii si aparitia bolilor specifice batranetii. De asemenea, antioxidantii cresc producerea de colagen si intaresc pielea, facandu-te sa arati mai tanara si mai sanatoasa. Pe langa aceasta, antioxidantii scad severitatea rozaceei, problema a pielii cu care multe femei in varsta se confrunta. Afine, zmeura, prunele, rodiile, merisorul, fructul pasiunii si kiwi se numara in aceasta categorie de fructe.

Crustacee, seminte de floarea soarelui si sardine

Aceste mancaruri ofera organismului acizii grasi esentiali de care are nevoie. Acizii grasi hranesc pielea, ajuta la mentinerea tenului sanatos si mentin o optima functionare a celulelor pielii. Acizii grasi esentiali, componenta a membranei celulare, regleaza circulatia substantelor nutritive si circuitul apei in si din celule. Semintele de in, tonul, nucile, uleiul de soia si semintele de dovleac sunt alte surse extrem de bune de acizi grasi.

Papadia, napul si frunzele de mustar

Mancarurile care ne ajuta sa eliminam toxinele, grasimile si fierul din ficat fac ca organismul sa functioneze mai eficient. Un ficat sanatos se ofera un aspect sanatos si luminos al pielii. Alimentele care mentin ficatul sanatos sunt cele cu frunze verzi cum ar fi broccoli, spanacul, papadia, napul si frunzele de mustar.

Oregano, cimbru si patrunjel

Daca ai pungi sub ochi dimineata, atunci mai mult ca sigur ca consumi mai multa sare decat ar trebui. Alta problema in acest sens este alcoolul, care deshidrateaza pielea si produce acele pungi de sub ochi. De aceea, in loc de sare, da gust mancarii cu ierburi si mirodenii cum ar fi oregano, cimbru, rozmarin, patrunjel si usturoi.

Legume crocante

Legumele crude sunt extrem de bune pentru pielea noastra dar si pentru zambetul nostru. Telina, morcovii, conopida contin celuloza care ajuta la indepartarea petelor de pe dinti, lasandu-te cu un zambet de un alb stralucitor.

Carne, branza si linte

Proteinele din carnea rosie, carnea de pui, branza slaba, cottage cheese si din anumite legume ajuta la creseterea si repararea celulelor, ceea ce duce la o piele mai tanara, mai putine riduri, par mai puternic si mai stralucitor. Daca vrei sa faci o pauza de la carne sau produsele lactate, incearca soia sau lintea, care contin mai multe proteine decat orice alta leguma.

Galbenusurile de ou, produse lactate 

Vitamina A este extrem de importanta in repararea pielii si lipsa ei duce la o piele uscata si fara viata, care se rideaza usor. Sursa de baza pentru vitamina A este ficatul, galbenusurile de ou, produsele lactate. Unele plante, cum ar fi morcovul si broccoli, refac rezervele de beta-caroten, pe care corpul il transforma in vitamina A daca este nevoie. Caisele, piersicile, nectarinele, prunele sunt alte surse bune de beta-caroten.

Somon, avocado si mango

Nu numai ca este o masa delicioasa, este si un regal antiimbatranire. Somonul contine atat de sanatosul omega-3 care ajuta circulatia sangelui. Culoarea rozalie este data de un carotenoid antiimbatranire care protejeaza membrana celulara. De asemenea, contine o substanta care imbunatateste tonusul muschilor faciali si reduce ridurile. Pentru desert, avocado pentru proprietatile sale antioxidante si mango pentru vitamina E.

Cum sa-ti incepi dimineata in forma...

Nici macar cafeaua de dimineata nu iti ofera atat de multa energie si buna dispozitie ca exercitiile de dimineata. Seteaza-ti alarma cu 20 de minute mai devreme decat de obicei si fa-ti timp sa faci miscare imediat ce te-ai trezit. Daca te trezesti amortit, cu dureri de oase, mai obosit decat cand te-ai culcat si fara chef sa te dai jos din pat, aceste exercitii te vor trezi treptat si, pana la final, vei fi in forma pentru o noua zi.

Daca pana acum nu ai obisnuit sa faci miscare, primele dati iti va fi greu sa te tii de acest program. Insa odata ce va intra in rutina ta zilnica, cu siguranta ca vei observa beneficiile exercitiului fizic. Ne ofera mai multa flexibilitate, forta musculara, tonus si pofta de viata.

Vom incepe cu exercitii simple de stretching care ne ajuta sa ne dezmeticim din somn si ne tonifica intreg corpul fiind ideale pentru diminetile in care ne simtim coprul amortit. Apoi trecem la unele exercitii putin mai dificile care ne vor tonifia si muschii. 

Stretching
1. Stand intins pe spate, ridica bratele deasupra capului, impreuneaza palmele si intinde-te din tot corpul de parca cineva te-ar trage de maini si de picioare. Mentine pentru cateva secunde si apoi relaxeaza.
 



2. Ramai intins pe spate, intinde piciorul drept in lateral spre partea stanga, peste piciorul stang, iar mana dreapta intinde-o in sus spre partea dreapta, si intinde-te pentru cateva secunde. Apoi repeta miscarea pe partea cealalta. Aceasta miscare iti va relaxa atat bratele, picioarele cat si mijlocul.
 



3. Indoaie un picior spre piept si roteste-l incet pentru cateva secunde. Repeta miscarea pentru celalalt picior. Apoi adu ambii genunchi la piept si roteste-i impreuna.




4. Dezmortirea partii superioare a corpului 

Incalzeste spatele si facilitateaza respiratia prin relaxarea umerilor si partii superioare a pieptului.

A. In timp ce stai intins pe spate cu bratele intinse in ambele parti si palmele in sus, trage picioarele in sus intr-un unghi de 90 de grade si roteste-le inspre dreapta. Intoarce capul spre stanga. Incearca sa tii umerii lipiti de pat. 




B. Roteste bratul stang intr-un arc de 180 de grade peste piept atingand partea dreapta, lasand capul sa urmareasca bratul, apoi cu o miscare lenta readu bratul in pozitia initiala. Repeta de 10 ori apoi schimba partea.




5. Abdomene usoare

Incalzeste si tonifica mijlocul corpului.

Scoate perna de sub cap si intinde-te cu fata in sus. Indoaie genunchii cu talpile lipite de pat. Lipeste palmele de pat langa solduri. Incordeaza abdomenul si ridica umerii de pe pat. Nu trebuie sa ridici corpul prea sus, doar atat cat sa se incordeze muschii abdomenului. Ramai cu umerii ridicati cateva secunde, apoi coboara corpul incet pe pat. Repeta de 10 – 15 ori. Daca salteaua e prea moale, fa aceasta miscare pe jos.



6. Exercitii pentru picioare

Incalzeste partea inferioara a corpului imbunatatind circulatia intre extremitatile inferioare si inima.

A. Intinde-te pe spate, cu genunchii indoiti, bratele intinse in lateral, palmele in jos. Trage genunchii inspre piept, impreunand calcaiele, cu varfurile departate.



B. Cu calcaiele lipite, intinde picioarele in aer, lipind coapsele. Ramai asa cateva secunde apoi reindoaie genunchii spre piept. Repeta de 10 ori cu miscari lente.

7. Acum esti pregatit sa te ridici din pat, incet, fara graba. Aseaza-te pe marginea patului, impreuneaza-ti mainile si ridica bratele deasupra capului intinzandu-le pentru cateva secunde spre tavan.

8. Reazama-ti cotul drept pe pat si mana stanga intinde-o pentru cateva secunde deasupra corpului, spre dreapta. Vei simti cum muschii abdominali laterali se vor dezmorti. Repeta miscarea pentru cealalta parte.



9. Pentru final, apleaca-ti corpul in fata, rezemandu-te cu palmele pe podea, intinzandu-ti coloana. Acum ar trebui sa fii inviorat si pregatit pentru o noua zi