miercuri, 25 aprilie 2012

Cosmetice perfecte pentru burtici si mamici


M-am gandit ca ar fi util sa va impartasesc din micile mele trucuri de frumusete pe durata sarcinii. Dupa cum stim cu totii, sarcina aduce cu sine o lista de interdictii si in ceea ce priveste ingrijirea pielii iar alegerea unor cosmetice potrivite este departe de a fi un moft, este o datorie. O mare parte din componentele cosmeticelor se absorb in piele si mai apoi in sange, ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri atunci cand cumparam un produs.

Bio = mai sanatos?
Inainte de toate as vrea sa lamurim un mic aspect. Desi sunt pentru produsele  bio, organice, ecologice, naturale etc am descoperit ca foarte multe cosmetice asa-zis “sigure” contin o lista prea lunga si alambicata de ingrediente iar unele par a fi organice doar cu numele, extractele naturale ramanand in minoritate pe lista. Se aplica acelasi principiu ca si in cazul alimentelor: bio nu inseamna neaparat mai sanatos. Putem manca faina alba, zahar, ciocolata bio dar asta nu inseamna ca sunt mai sanatoase, ele ramanand la fel de nocive pentru sanatate precum cele modificate genetic. Este foarte recomandat ca inainte de a ne alinia trendului bio (urasc sintagma aceasta dar din pacate bio a devenit un trend in societatea de astazi, un trend prost aplicat) sa ne documentam si sa eliminam din ideile preconcepute si din superstitii.
Bio nu inseamna snobism, nu inseamna lux si nici produse mai scumpe. Bio ar trebui sa insemne respect fata de propria persoana si fata de mediu, accesibilitate si normalitate. Nu ma consider a fi snoaba atunci cand aleg un sapun din ingrediente 100% naturale si netratate chimic. Am fi considerat-o snoaba pe bunica noastra atunci cand isi prepara crema din galbenele? Sau cand prepara sapunul de casa? Leacurile naturale si-au dovedit de mii de ani eficienta si continua sa o faca si astazi, avand un atu in plus: progresul tehnologiei.
Daca am invatat ceva din toata povestea asta este ca un produs e cu atat mai bun si mai sigur cu cat ingredientele de pe eticheta sunt mai putine, simple si usor pronuntabile. Produsele de acest gen nu ar trebui sa provoace reactii alergice, usturimi, nu ar trebui sa aiba contraindicatii si mai ales nu trebuie sa aiba un termen de valabilitate indelungat. Aici consta secretul: termen de valabilitate scurt = produse fara conservanti. In general produsele de acest gen se fac in serie mica, de mana si nu sunt companii cu nume rezonant ci cel mai adesea, persoane simple pasionate de traiul sanatos.
Interzis in sarcina!
O gravida nu ar trebui sa puna deloc pe piele cosmetice care contin:
  • uleiuri esentiale de:
  • angelica
  • scortisoara
  • coriandru
  • fenicul
  • ghimbir
  • ienupar
  • mir
  • nucsoara
  • patrunjel
  • menta
  • rozmarin
  • salvie
  • cimbru
  • Retin A
  • triclosan
  • ftalati (DEP, DBP, DEHP, BBP, DMP)
  • dioxane (SLS )
  • parabeni (methyl/butyl/ethyl/propyl/isobutyl paraben)
  • plumb
  • mercur
  • parfum
  • cremele antirid
  • acid retinoic
  • lotiunile anticelulita
Reamintesc faptul ca o buna parte din ingredientele cosmeticelor sunt absorbite de piele si implicit si de fat. Mi se pare o nesabuinta din partea mamei ignoranta fata de aces aspect, doar de dragul unui miros sau texturi anume a unui produs cosmetic. Mai cu seama acum nu mai suntem singure, purtam in noi o viata de care suntem responsabile cata vreme va trai, prin mostenirea genetica oferita si stilul de viata pe care il ducem. 
Produsele mele preferate
Din momentul in care am aflat ca sunt insarcinata am inceput sa folosesc creme pentru a imbunatati elasticitatea pielii si pentru a o pregati pentru lunile care urmau sa vina si in care avea sa suporte schimbari radicale.
1. Am ales pentru inceput Uleiul pentru pantece de la Motherlove  bazat exclusiv pe uleiuri vegetale: rădăcină de nalbă albă, măceş, levănţică, muşeţel, ulei din flori de levănţică, ulei din sâmburi de caise, ulei din seminţe de struguri. Il aplicam in fiecare seara, dupa dus, pe pielea umeda.  Dupa prima sticluta am ales sa incerc altceva deoarece se consuma foarte repede.
Puncte tari:
+ uleiuri si extracte naturale, fara conservanti
+ termen scurt de valabilitate
+ hidrateaza pielea
Puncte slabe:
- intra destul de greu in piele, e nevoie de masaj
- nu este foarte economic, se termina destul de repede
- pret destul de ridicat
2. Apoi am ales Balsamul pentru pantece, tot de la Motherlove care contine aproximativ aceleasi ingrediente ca si uleiul (rădăcină de nalbă albă, măceş, levănţică, muşeţel, ulei din floare de levănţică, unt de illipe, ceară de albine, ulei din sâmburi de caise, ulei din seminţe de struguri) doar ca are o alta consistenta ce aduce mai mult a unguent. Inca nu am terminat borcansul dar as reveni la acest produs, este eficient. Atat uleiul cat si balsamul l-am folosit si pentru sani.
Balsam pentru pantece Balsam pentru pantece
Puncte tari:
+ folosit pe pielea umeda se absoarbe mult mai bine in piele
+ econom, o cantitate mica ajunge pentru o suprafata mai amre de piele
+ foarte hidratant
+ miros usor de lavanda
Puncte slabe
- desi intra mai repede in piele decat uleiul, e nevoie de ceva timp pentru a se absorbi complet si a putea sa te imbraci
3. Un produs pe care il am de scurt timp este Uleiul organic impotriva vergeturilor, de pe siteul Manuka. Lista ingredientelor nu este una foarte redusa, din pacate: Aqua (Water) Decyl glucoside PEG-80 sorbitan laurate Cocamidopropyl betaine PEG-7 glyceryl cocoate Sodium lauryl glucose carboxylate Lauryl glucoside Cetearyl alcohol Glycerin Helianthus annuus (Sunflower) seed oil Phenoxyethanol Castoryl maleate Sodium chloride Acrylates /C10-30 alkyl acrylate crosspolymer Xanthan gum Borago officinalis (Borage) seed oil Rosa eglentaria (Rosehip) seed oil Simmondsia chinensis (Jojoba) seed oil Citrus aurantium bergamia (Bergamot) fruit oil Citrus grandis (Grapefruit) peel oil Styrene/Acrylates copolymer Benzoic acid Tocopheryl acetate Dehydroacetic acid Sorbic acid Tetrasodium EDTA Vanilla planifolia fruit extract Ethylhexylglycerin Polyaminopropyl biguanide Tocopherol Limonene Linalool.
Produsul are un ambalaj foarte simpatic si un parfum placut, natural. Se simte existenta conservantilor, motiv pentru care uleiul are o consistenta diferita fata de cel de la Motherlove. Se absoarbe mai usor in piele dar nu lasa senzatia indelungata de hidratare. Nu cred ca l-as lua a doua oara.Ulei impotriva vergeturilor
Puncte tari:
+ se absoarbe rapid in piele
+ economic
Puncte slabe:
- lista prea mare de ingrediente si existenta unor conservanti, fie si ei naturali
4. Acum sa vorbim despre produsele pe care le consider “crema cremelor pentru burtici si mamici” :) Am cam intercalat unele creme si lotiuni deoarece fie am primit unele dintre ele, fie le aveam deja si e pacat sa le las sa se strice mai ales ca sunt foarte bune. Asa ca o sa va prezint mai multe creme, desi voi puteti opta pentru oricare dintre ele si va garantez ca nu veti fi dezamgita de niciuna dintre ele.
Acum cateva luni am primit cadou de la Ralu o Crema de corp cu FPS natural de laSoap Mill. Prima data m-am indragostit de mirosul ei care este unul foarte special datorat unturilor exotice din compozitie (unt de avocado, unt de macadamia, unt de mango, unt de cacao organic neprocesat, unt de shea organic neprocesat, ulei de soia). Apoi m-am indragostit iremediabil de ea in momentul in care am atins-o. Nu am intalnit pana acum nicio crema cu o constistenta atat de pufoasa, spumoasa si usoara precum aceasta! Efectiv fosneste ca o spuma atunci cand o iei din tub si o aplici pe piele, unde se topeste imediat. Din nou am folosit-o pe pielea umeda (in general uleiurile si cremele 100% naturale, grase, se aplica mai bine pe pielea umeda), unde a fost suficienta o cantitate foarte mica pentru a hidratata o suprafata mare de piele. AM folosit-o atat pe sani cat si pe pantece si picioare. Cu siguranta am sa refac stocul caci se termina in curand, dupa cum se poate vedea :)
Crema de corp cu FPS Crema de corp cu FPSPuncte tari:
+ consistenta usoara, spumoasa
+ foarte concentrata si economica
+ extrem de hidratanta
+ se absoarbe rapid in piele atunci cand e folosita in cantitatea corespunzatoare si pe pielea umeda
+ miros placut
+ se aplica foarte usor
Puncte slabe
- ambalajul care ingreuneaza folosirea produsului: filetul se muradreste usor cu crema si este mai greu de manevrat
5. Un alt produs minunat si despre care am mai vorbit este Lotiunea solida “Burtica fericita” de la Lotiuni de corp solide, cea care contine doar trei ingrediente: unt de shea, unt de cacao si ulei de migdale dulci.
Lotiune
Lotiune "Burtica fericita"Puncte tari:
+ foarte hidratanta
+ economica – desi recipientul are un gramaj mai mic, crema ajunge pentru o bucata buna de timp
+ lotiunea se topeste in contact cu pielea si se absorabe bine pe pielea umeda, prin masaj
+ lotiunea poate fi scoasa din cutiuta si folosita ca un baton sau poate fi scobita si aplicata in strat subtire pe corp
+ pret bun, accesibil
Puncte slabe
- este necesar a fi incalzita in palme inainte de aplicare, pentru ca unturile sa se topeasca
6. Uleiul de argan de la Mayam este cu siguranta una dintre cele mai bune investitii din ultima vreme. Extrem de concentrat, acesta isi merita laudele pe deplin. L-am cumparat mai mult din curiozitate deoarece am auzit multe lucruri bune despre el si am vrut sa vad cate tin de domeniul fantasticului si cate sunt adevarate. Si m-am convins ca isi merita fiecare banut. L-am folosit ca masca de par (aplicat pe parul uscat, inainte de spalare si lasat asa in jur de o ora, pe urma samponat in mod obisnuit) o data pe saptamana. Nu doar ca parul a incetta sa mai cada ci a devenit si mai matasos si lucios. L-am aplicat si pe corp, pe pielea umeda, unde s-a abosrbit rapid si a hidratat excelent. Nota 10/10!
Ulei de arganPuncte tari:
+ ideal ca masca de par – intareste si revitalizeaza firul de par
+ se absoarbe rapid in piele
+ hidrateaza intens
+ nu lasa senzatia de “gras” sau unsuros
+ concentrat
+ inodor, incolor
+ poate fi adaugat si altor creme de corp simple, pe baza de ingrediente naturale
Puncte slabe:
- recipient mic
- greu de aplicat datorita recipientului
7. Produsul urmator se incadreaza in categoria celor mai bune produse din toate timpurile, un fel de produs-minune de care nu ma pot desparti. Este vorba despreBalsamul organic cu galbenele de la Essential Care. Primul tub l-am primit cadou de la Cristina, care imi spunea atunci ca este unul dintre produsele ei preferate si care are o multime de intrebuintari. Acum sunt la al doilea tub din care mai am cam jumatate de cantitate.
Balsam cu galbenele
Balsam cu galbenele 
Ingredientele (coconut oil*, extra virgin olive oil*, shea butter*, beeswax*, calendula extract*, orange essential oil*, chamomile essential oil*, limonene (din uleiul esential de portocala)) fac din acest balsam un unguent cu proprietati remarcabile, asadar i-am testat calitatile in multe situatii in care s-a comportat excelent!
Puncte tari:
+ excelenta crema dupa epilare – calmeaza minunat orice iritatie provocata de ras
+ calmeaza pielea in urma intepaturilor de insecte – tantari, albine, viespi
+ excelent pentru tratarea arsurilor – ranile se vindeca fara urme vizibile
+ foarte foarte economic – un tub tine aproximativ un an, chiar adac este folosit frecvent
+ excelenta emolient pentru pielea crapata – maini, coate, genunchi
Puncte slabe:
- filetul si capacul se murdaresc frecvent
De retinut
Puteti alege sa incercati oricare dintre variantele de mai sus si va asigur ca veti avea parte de un rasfat natural si sigur. In plus aceste creme si uleiuri sunt foarte grase si asigura o buna hidratare, deci pielea va ramane mult timp elastica. Trec deja de a sasea luna de sarcina si inca nu am facut nicio vergetura si sunt sigura ca acest lucru se datoreaza in mare parte si produselor folosite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu