miercuri, 25 aprilie 2012

Despre alaptare si rabdare



Avalansa de temeri si mai cu seama numarul extrem de mare al mamicilor care renunta sa alapteze m-au indemnat sa scriu acest articol. Nu este un articol bazat pe studii stiintifice. Nu am sa va spun date statistice despre beneficiile alaptari. Nu am sa explic formula laptelui matern. Pentru ca eu consider ca e inutil sa gasim motive pentru a alapta. Nu am alaptat pentru ca m-au convins studiile in domeniu si nici pentru ca am citit cat e de hranitor laptele matern. Am alaptat pentru ca pur si simplu am simtit un gest reflex, extrem de normal si firesc de a o face. Si cred ca asta ar trebui sa simta orice mama. Dar cum nu suntem toti creati la fel, uneori deciziile pe care le luam sunt pripite si cel mai adesea atrag consecinte neplacute si dureroase. Scriu aceste randuri pentru mamele nesigure, dezdanajduite, tematoare si mai ales pentru cele care sunt pe punctul de a lua o decizie gresita: aceea de a nu-si (mai) alapta bebelusii.

Alaptarea, primul dar al mamei pentru pruncul sau
“Cea mai buna hrana pentru nou nascut este hrana pe care o ofera natura. Daca nu este necesar acest lucru, el nu trebuie lipsit de aceasta hrana. Nu are inima mama care, de dragul convenientelor, cauta sa se debaraseze de misiunea delicata de a-si alapta micutul.” (Ellen G White, Sfaturi pentru biserica)
Dintotdeauna am considerat inutile discutiile in care se pune in balanta alaptarea copilului. Nu m-au convins niciodata reclamele sclipicioase si mincinoase ale producatorilor de lapte praf din simplul motiv al increderii mele intr-un Specialist mult mai iscusit si priceput: Dumnezeu. Cel care a dat suflare de viata peste lutul din care suntem creati, Cel care a zis si s-a facut, Cel care a creat o lume desavarsita si plina de culoare, armonie si intelepciune.
In Isaia 49, 15, in cadrul unei intrebari retorice adresate umanitatii, Dumnezeu aminteste despre acest prim drept al nou nascutului: “Poate o femeie sa uite copilul pe care-l alapteaza (…)?” Create de Dumnezeu ca parteneri in casnicie si dupa intrarea in pacat, ca mame, femeile au nespusul privilegiu de a aduce pe lume comori de nepretuit, de a-i creste si educa in spirit civic, armonios si sanatos, pentru ca mai tarziu aceste comori numite copii sa devina niste adulti responsabili, intelepti si drepti. Iar tot acest drum incepe cu un prim pas: acela al apropierii. Timp de noua luni de zile bebelusul si mama sunt una. Mama incepe frumoasa relatie simtind cum in pantecele ei se zamisleste viata. Cu fiecare saptamana care trece, prezenta copilului e resimtita prin miscarile si sughiturile acestuia.  Micutul se simte in siguranta ascultand bataile inimii si vocea mamei sale, in asa fel incat atunci cand iese pe lume o recunoaste intre mii de alte mame si gaseste alinarea doar in bratele ei. Dincolo de rolul de hrana pe care il ofera alaptarea exista si acela de continuitate a relatiei mama-fiu/fiica, relatie inceputa in perioada intrauterina. Bataile, respiratia si glasul mamei linistesc micutul atunci cand este pus la san asa cum nu o poate face nimic altceva. Nu am sa uit niciodata sentimentul minunat pe care l-am trait atunci cand am alaptat-o pentru prima data pe Anais. Emotiile m-au cuprins toata. Insa am ajuns sa pretuiesc mai mult aceste momente odata cu cresterea ei, cand nevoia de afectiune este mai ridicata iar rolul principal al hranei este secundar.

Inamici de (ne)combatut
Daca primul argument in favoarea alaptarii a fost spus, sa trecem la partea cea mai grea: confruntarea cu sinele, cu medicii si cu producatorii de lapte praf si confruntarea cu societatea.
  1. Confruntarea cu sinele
  • Nu sunt sigura ca voi avea lapte suficient pentru a satura bebelusul.
Temerea aceasta isi are de fapt radacina mult mai adanc si este o temere recenta. Mai exact totul a inceput in momentul in care industria laptelui praf s-a dezvoltat si au inceput campaniile mincinoase de denigrare a laptelui matern chiar prin sustinerea acestei ipoteze false. Si daca e sa sapam si mai adanc, aflam ca dintr-o crasa nestiinta cu privire la volumul stomacului unui bebelus (care la nastere nu este mai mare decat o cireasa) s-a ajuns la vehicularea ideii ca sunt mame care nu au lapte suficient, hranitor sau calitativ.
Cum stau insa lucrurile? Ei bine, atunci cand bebelusul se naste e absolut necesar sa fie pus la san in primele cincisprezece minute pentru a putea interactiona cu mama si a se hrani. Hrana primelor saptamani va consta intr-un lichid gros si galbui, numit colostru, bogat in substante nutritive care sa ii asigure micutului maximum de proteine, vitamine si imunitate. In primele saptamani va fi somnoros si va adormi de multe ori la san, asa ca durata alaptarii poate fi foarte mare. Un stomac de dimensiunea unei cirese se va goli repede asa ca e absolut normal sa suga adesea. Uitati complet de orarul oferit de medici si asistente. E absurd si pentru noi sa ni se spuna la ce ora sa mancam atunci cand semnalele corpului nostru ne spun altceva si ne ofera date exacte despre ora la care ar trebui sa servim masa. De ce am crede ca e ceva diferit la un bebelus? Mai apoi, poate fi vorba de un bebelus pofticios si mancacios, caruia ii trebuie o cantitate mai mare de lapte pentru a fi satul. Si poate cel mai important aspect: laptele se formeaza dupa schema cerere-oferta. Cu cat este pus mai des la san, cu atat creste productia de lapte, canalele se desfunda si in timp copilul isi formeaza propriul program.
  • Copilul nu se satura si plange adesea. 
Se intampla insa si un al doilea fenomen: copilul plange, desi a fost adineaori alaptat. De fapt acesta are nevoie de afectiune sau poate este deranjat de ceva, are colici sau e obosit. Nimic nu il va alina mai bine decat alaptarea. Sa simta mirosul pielii mamei si respiratia ei deasupra lui. Intelege astfel ca e iubit si nu “rasfatat”, ingrijit si nu dezmierdat, inteles si nu uitat. Am experimentat toate acestea in relatia mea cu Anais. A fost (si este inca) un copil care adorme foarte greu si caruia ii place sa adoarma la san. La inceput nu intelgeam toate acele tipete si plansete insa multumesc lui Dumnezeu pentru sotul meu, care ma indemna de fiecare data sa o alaptez. Ii spuneam insa ca e satula si nu are nevoie de san insa atunci cand o puneam sa suga se linistea instantaneu. Bebelusii au nevoie de atentie iar aceasta e cel mai bine exemplificata prin alaptare. Nu intotdeauna cand plange, copului ii este foame. Plange pentru ca vrea langa tine. Nu incerca sa il indepartezi prin a folosi suzete, patuturi cu carusel, balansoare sau leagane. Stiu, vrei sa il calmezi si vrei si il linistesti. Probabil asa as fi facut si eu daca nu as fi primit suportul psihic adecvat din partea familiei. Insa ia-l in brate si alapteaza-l. Vor fi nopti lungi in care va vrea sa stea asa. Vor fi zile in care abia vei apuca sa mananci. Vor fi perioade epuizante de-a dreptul. Nu am sa te mint. Trebuie sa stii cu ce ai sa te confrunti. Insa nu a spus nimeni ca e usor sa cresti un copil. Dar toti au spus ca merita efortul. Vei sta de vorba cu mamici care au hranit copilasul cu LP (lapte praf) si iti vor spune ca daca regreta ceva, regreta ca nu au avut parte de acea RELATIE speciala creata intre ele si copil in urma alaptarii. Pentru ca la final, cand vei trage linia, dincolo de privilegiul de a-i fi oferit hrana, vei realiza ca ai intarit o relatie si ai oferit compasiune si iubire dupa cum ti s-a cerut si nu un surogat.
  • Mi se vor deforma sanii in urma alaptarii.
Sincer? Nu mi-am pus niciodata aceasta problema deoarece a primat mereu nevoia ei, atentia toata indreptata catre ea. A fi mama presupune daruire de sine. Renuntare de sine in mod special. Daca iti inchipui ca dupa ce vei naste, viata ta isi va continua cursul normal, te inseli amarnic. Viata ta va deveni minunata, plina de sens si culoare. Vei uita de tine si de placerile tale pentru a rasfata un pui de om neajutorat. Din pacate insa multe mame aleg sa refuze aceasta viata minunata si isi cer dreptul la independenta, invocand motive absurde si fara fond si ajungand mai tarziu sa aiba de-a face cu copii si adolescenti rebeli sau suferind o racire a relatiei cu acestia. Iar daca e sa revin la gandul de mai sus, chiar daca sanii se vor deforma va fi probabil cel mai frumos semn in trecerea anilor, amintindu-ti mereu ca ai hranit fizic si psihic un om.
  • Am alaptat si recunosc beneficiile alaptarii insa odata cu cresterea micutului nu mai am rabdarea necesara de a sta langa el sa il alaptez.
Dupa cum aminteam si mai sus, odata cu trecerea timpului, functia de hrana va fi trece pe loc secund, primand nevoia de afectiune. Luand in serios recomandarea OMS de a alapta copilul pentru minim doi ani, veti observa ca dupa trecerea primului an de viata al bebelusui, acesta va vedea actul alaptarii ca fiind un timp de rasfat si joaca. Va cere sa fie alaptat si cand este satul si se va bucura de mangaierile si vorbele mamei in timp ce ii sade bucuros in brate. In special in perioada dentitiei aceasta nevoie de afectiune se va amplifica, fiind posibil sa ceara sanul foarte des. Unele mame se vad iritate de acest comportament, considerand ca micutii sunt destul de mari pentru a se obisnui si fara san si simtindu-se incomodate si rusinate cand acestia cer in public alaptarea. Acesta este momentul in care multe mame invoca intarcarea sau, in cazul in care copilul nu mai este alaptat la cerere, scaderea cantitatii de lapte. Este foarte adevarat ca uneori poate deveni obositor sa stai minute in sir cu copilul la san, in timp ce ai alte lucururi de rezolvat. Vei gasi poate un surogat. Ii vei oferi suzeta sau poate altceva si probabil va tacea si tu vei crede ca e linistit. In schimb, acesta se va resemna si va invata sa stea singur. Da, va creste mare si amandoi veti uita de toate acestea. Insa sunt sanse egale ca el sa devina sau sa nu devina un copil irascibil.
Ce te costa, draga mama, sa ii oferi RABDARE copilului tau? Stiu, esti obosita si epuizata. Insa ai mereu ramasa putere pentru a merge ma departe. Acea putere e in zambetul lui si in fericirea lui. Reconsidera te rog alegerile tale si roaga-te pentru rabdare si intelepciune. Le vei primi negresit daca ai inma deschisa.
2. Confruntarea cu medicii si producatorii de lapte praf
Sunt foarte curioasa sa stiu daca in maternitatea in care ai nascut s-a incurajat alaptarea exclusiva sau a fost sugerata ideea suplimentului de LP, din considerentele enumerate deja mai sus. Exista (si nu contest) cazuri in care alaptarea nu se poate face. Cazuri in care mama are probleme de lactatie, cazuri in care sufera de o anumita boala sau cazuri in care copilului i-a fost administrat mult laudatul supliment de LP. Despre acest ultim caz vreau sa va vorbesc.
Am stabilit deja ca in majoritatea cazurilor (si aici vorbesc de o marja de 90% dintre mame) alaptarea se face fara probleme, ca bebelusul trebuie alaptat la cerere si ca nu se tine cont de un orar al meselor. Primele alaptari sunt dureroase. Sfarcurile pot deveni dureroase, canalele se pot infunda, formandu-se noduli de lapte si poate aparea febra laptelui. Toate acestea insa pot fi remediate usor printr-o ingrijire corespunzatoare si o pozitionare corecta a bebelusului. Este esential sa aveti pe cineva care sa va ajute sa pozitinati corect la san bebelusul (vezi aici imagini exemplificative). Un supt defectuos creaza probleme in ambele parti: copilul nu primeste suficientnlapte iar mama se alege cu sani durerosi. Si de aici pana la recomandarea unui supliment nu e decat un pas. Medicii si asistentele, “binevoitori”, vor recomanda pentru inceput fie o alimentatie 100% bazata pe LP, fie mixta. Va spun drept ca rare sunt cazurile (aici cel putin) in care am auzit sa se recomande alaptarea exclusiva. De ce insa? Marile companii producatoare de LP ofera beneficii materiale insemnate maternitatilor si medicilor care le recomanda produsele. Iar foamea de bani, neinteresul si neimplicarea personalului medical a ajuns pana acolo incat considera ca se intampla un miracol cu mamele care alapteaza exclusiv bebelusii.
LP, produs dupa formule chimice de laborator, pentru a fi “dupa chipul si asemanarea” laptelui matern, nu este altceva decat o hrana de cea mai slaba calitate, un produs nesanatos si fara niciun beneficiu direct. Desigur, veti spune ca sunt atatia copii crescuti cu LP si sunt sanatosi si vioi. Tot asa cum sunt atatia adulti perfect sanatosi care maine fac un infarct si parasesc trist aceasta lume. Si doar au fost sanatosi… Semnele negative ale utlizarii formulei de LP se vad mai devreme sau mai tarziu. Eu una nu am nevoie nici aici de statistici sau exemple care sa imi arate beneficiile sau partile negative ale acestuia. Stiu doar ca niciodata ceva iesit din mana omului nu are cum sa egaleze intelepciunea Divina deoarece daca am crede ca formula LP este similara cu cea a laptelui matern am ajunge mult prea departe, incalcand porunca sfanta si crezandu-ne niste mici dumnezei, capabili de a repoduce perfeciunea divina. Ori stim ca acest lucru este gresit. Cand Dumnezeu a oferit intelepciune oamenilor, a oferit-o pentru ca ei sa o foloseasca utilizand mijloacele date de el. El a dat hrana corespunzatoare fiecarei vietuitoare in parte iar omul nu a fost exclus din aceasta mareata lucrare.
3. Confruntarea cu societatea
  • Mai ai inca lapte?
Probabil cea mai frecventa intrbare pe care o aud. Da, lumea a uitat ceea ce e firesc, in avantul unei epoci a ratacirii spirituale si morale. Credem mai degraba in sloganul unei reclame de LP decat in firescul trupului nostru, ignorand si uitand sa ne ascultam inima si instinctul de mame. Vrem sa fim independente si slabe, ingrijite si frumoase, alegand calea cea mai simpla catre aceste placeri: sacrificarea binelui copilului. O spun fara un dram de rautate insa aceste alegeri au mai devreme sau mai tarziu rezultate dezatruoase in familie. Un copil neglijat, rasfatat, mandru sau egoist nu isi va purta vina, ci o va purta cel mai adesea mama lui. Asa ca da, e o minune cand mai vezi pe cineva alaptand si mai ales alaptand o perioada indelungata. O mama care isi schimba ordinea prioritatilor de dragul familiei si nu a faimei sau carierei e lucru rar astazi.

Cosmetice & accesorii pt mamici & pitici



Pentru a nu mai fi condamnata ca adopt produsele bio si naturale din snobism sau pentru ca este la moda, tin sa fac cateva precizari extrem de importante, dupa care m-am si ghidat atunci cand am trecut la acestea.
  1. Produsele naturale (fie ca au certificare BIO, fie ca sunt 100% naturale) au la baza ingrediente create de catre Cel mai mai Mare “Cercetator” din Univers: Dumnezeu. Cand Acesta a creat plantele, a avut un plan pentru fiecare dintre ele: unele vor vindeca, altele vor hrani, altele vor infrumuseta pamantul. Dumnezeu le-a dat oamenilor intelepciunea. Intelepciunea de a crea lucruri frumoase utilizand aceste plante si substante din natura, spre binele si sanatatea lor. Atunci cand a creat musetelul, a pus in el leac vindecator si a dat oamenilor inteligenta de a descoperi acest lucru si de a-l folosi in leacuri diverse. Nimic creat de mana omului prin reactii chimice si experimente de laborator nu poate egala vreodata efectele curative si miraculoase ale plantelor. Produsele sintetice fac bine pe de o parte si rau pe alte o suta de cai. Singurul lucru pe care omul il poate produce perfect este un bebelus. Insa si aceasta DOAR prin voia Domnului, fara de care nimic nu poate exista. In concluzie prefer sa ma bazez pe Cel care a creat toate lucrurile minunate din aceasta lume decat pe experienta de doar cateva sute de ani a unor simpli oameni.
  2. Pornind tot de la punctul 1. – produsele naturale nu usuca pielea, nu irita, nu provoaca dermatite sau cancer, nu vatama mediul inconjurator, nu sunt otravitoare. Ba din contra, ele vindeca, repara, previn si protejeaza corpul de boli (ex: shea, ceara de albine, untul de cocos, galbenelele).
  3. Pentru ca imi pasa de punctul 1. si 2. nu vad de ce as face unele alegeri in detrimentul sanatatii mele, doar de dragul unei anumite arome a gelului de dus, de dragul unei marci de lux sau a renumelui vreunei dintre ele. Cosmeticele naturale miros diferit, au textura diferita si se comporta diferit pe piele. Unele persoane se asteapta atunci cand incearca produse naturale sa fie imbatate de miros de prajituri supercalifragilistice si se vad dezamagite atunci cand mirosul unei creme cu unt pur de cacao este unul suav, cald, exact asa cum ar trebui sa miroasa cacaua pura. Nu doar ne-am instrainat si pervertit papilele gustative ci chiar si simtul olfactiv. Trist, dar adevarat.
  4. Chiar daca un produs natural costa ceva mai mult (sau nu – vezi aici) decat un produs conventional, asteapta-te sa si dureze mai mult. De foarte multe ori, o cantitate infima de produs acopera o suprafata mare de piele iar in cazul detergentilor, o cantitate mica de produs curata suprafete mari. De ce? Pentru ca produsele naturale sunt concentrate. Contin mult mai putina apa decat produsele conventionale, in componenta lor intrand in mare parte unturi si uleiuri hidratatante.
  5. Prefer ca atunci cand imi spal rufele mele si ale bebelusului meu, acestea sa aiba un miros fin, imperceptil, de flori naturale. Si nu de flori crescute in eprubeta. Ca sa nu mai vorbim cate dermatite si alergii produc detergentii conventionali. Si mai prefer sa folosesc detergenti non-alergeni care sa nu produca un miros in casa asemanator cu un spital (asa cum face Domestos, Cif si altii). Si sa ma simt linistita atunci cand Anais pune gurita pe o suprafat dezinfectata cu solutie de patrunjel, si nu de clor. Nu stiu, poate altora nu le pasa de aceste aspecte insa sau le gasesc amuzante insa mie nu mi se pare deloc asa, mai ales atunci cand citesc avertizarile de pe flacoanele produselor de curatat care recomanda folosirea de manusi, neinhalarea produsului si pastrarea lor departe de copii. Nici astea nu va sperie? Daca veti citi ingredientele unor produse de curatat bio si naturale veti vedea ca acestea sunt neinvazive.
  6. De ce as vrea ca bebelusul meu sa miroasa frumos a creme si lotiuni, cand pielea lui are cel mai frumos parfum din lume? De ce sa ii maschez mirosul, folosind produse care au in componenta lor parabeni si alte ingrediente daunatoare, desi se lauda sus si tare ca sunt testate dermatologic? Mustela, Bubchen, Johnson – sunt doar cateva dintre marcile “bune” doar cu numele. Miros sintetic, conservanti periculosi, dermatite atopice, spaga data medicilor. Cam la asta se rezuma produsele sintetice conventionale. Si nu, nu cred in povestile Mustela atata timp cat exista untul de shea si de cocos si uleiul de migdale si alte cate si mai cate remedii naturale. Pur si simplu NU.
Acestea fiind zise, sa purcedem cu listele de recomandari. Recomandari izvorate dintr-o perioada de utilizare a produselor de aproape un an sau, in unele cazuri, de mai bine de un an. Produsele care nu m-au satisfacut pe deplin sau au avut minusuri nu le-am trecut in lista. La sfarsit va asteapta si o lista a unor site-uri si bloguri cu idei DIY pentru cosmetice si produse de curatat casa 100% naturale si convenabile.

Detergenti
  • Detergentul ECOS pentru bebelusi, respectiv ECOS cu magnolie – Le-am cumparat intr-o doara acum un an, pentru a vedea cum se comporta la spalat: daca fac spuma, daca curata, daca lasa un parfum subtil. Comparativ cu detergentii bio folositi de mine pana acum (LifeCare, Sonnet, Sodasan, Mille Bolle), acestia sunt cei mai eficienti si mai economici. Un sfert de masura de paharel pentru o spalare (5-7 kg de rufe uscate) si hainele sunt curatate bine. Un flacon de 1,5 litri ma tine mai bine de o luna, in conditiile in care spal 3 ture de haine/ saptamana pentru Anais si tot atatea pentru noi. Ii gasiti pe organicbaby.ro si biobunatati.ro
  • Solutia de scos pete si mirosuri EFP – Produsul care mi-a fost deosebit de util in prima luna de viata a lui Anais, cand varsa lapticul mancat in exces pe hainute, si care imi redevine si acum util, odata cu diversifcarea. Scoate orice tip de pata: lapte, colostru, sange, must, cirese, visine, sfecla rosie si chiar si caca. Un flacon m-a tinut pana nu demult, deci mai bine de 6 luni. O gasiti peorganicbaby.ro si biobunatati.ro
  • Inalbitorul pentru rufe EFP – pe care il folosesc pentru inmuierea rufelor cu pete rezistente, vechi, dar si pentru a improspata albul hainelor. Folosesc mereu cam o lingura la o spalare si ma tine cam doua luni. Il gasiti pe organicbaby.ro sibiobunatati.ro
  • Toate produsele de curatenie EFP – Incepand de la polish-ul pentru mobila, pana la solutia de spalat vase, solutia dezinfectanta pentru suprafete, solutia pentru spalat fructe si legume, crema de curatat suprafete dure si pana la odorizantele de camera – toate aceste produse sunt niste minunatii. Curata foarte eficient, miros placut si sunt economice. Solutia de vase cel putin poate fi folosita si pe post de sapun lichid. Tot ea, fiind foarte concentrata, ma tine 2-3 luni, in conditiile spalarii zilnice de vase. Le gasiti pe organicbaby.ro si biobunatati.ro
Cosmetice si accesorii postnatale
Despre cosmeticele prenatale am vorbit aici. Insa exista si cateva cosmetice postnatale extrem de utile (nu si obligatorii, bineinteles, insa foarte utile). Accesoriile sunt obligatorii. Sau cel putin pentru mine si alte zeci de femei pe care le stiu si cu care am discutat, au fost.
  • Sprayul pentru regenerarea perineului Motherlove – pentru ca epiziotomia a fost litera de lege in maternitate, sprayul acesta, alaturi de baile zilnice cu soltie de rivanol + apa, au grabit vindecarea, au dezinfectat si au calmat pielea. Facut din plante medicinale, acesta nu este doar un produs cosmetic oarecare, asa ca rezultatele sunt pe masura. Il gasiti pe motherlove.eu si sideris.ro
  • Balsamul pentru hemorozi Motherlove – E foarte posibil ca in cazul unei nasteri naturale sa se declanseze si hemoroizii. Posibil, nu si obligatoriu. Balsamul acesta ajuta la calmarea mancarimilor si la regenerare. Din plante medicinale, sub forma de unguent. Un borcanel de 30 ml tine in jur 6-8 luni, in conditiile utilizarii zilnice. Il gasiti pe motherlove.eu si sideris.ro
  • Uleiul pentru stimularea lactatiei Weleda – Pe care l-am folosit cu succes atunci cand sanii s-au angorjat si s-au format noduli din cauza pozitionarii incorecte a bebelusului la san. Am masat sanii cu putin ulei pornind de la baza sanului catre sfarcuri, minute in sir, mulgand sanii in acelasi timp, pana cand acestia nu au mai fost durerosi si nodulii au fost eliminati. Puteti folosi in locul acestui ulei si uleiul de migdale dulci sau de argan insa daca il vreti pe acesta il gasiti pe biobunatati.ro
  • Balsam pentru protectia mamelonului Motherlove – Eu as spune ca acest produs e obligatoriu daca nu vrei sa ai sanii insangerati si crapati. In primele zile in care vei alapta, sfarcurile vor deveni dureroase, se pot crapa si daca nu sunt ingrijite la timp, pot sangera. Eu am folosit balsamul acesta din prima zi, masandu-mi sanii cu el dupa fiecare alaptare. Durerea a trecut dupa vreo 3 zile iar sanii nu au avut deloc de suferit. In plus, nu este nociv pentru bebe, putand sa il alaptati chiar daca ramane unguent pe piele. Si inca un sfat: lasati sanii cat mai mult timp sa “respire”, lasandu-va camasa descheiata, pentru a preveni neplacerile de care aminteam. Balsamul il gasiti pe motherlove.eu si sideris.ro
  • Tampoane de vata cu fasa sterila – e plin internetul de sfaturi si recomandari pentru proaspetele mamici dar toate sunt de prisos caci nu se punctueaza adevaratele necesitati. In spital mi s-au oferit zilnic tampoane special concepute pentru lauze, facute simplu din fasii groase de vata imbracate in tifon steril. Ni s-a interzis purtarea de absorbante normale, care pot irita si infecta. Acestea lasa pielea sa respire si sunt economice, avand in vedere frecventa cu care trebuie schimbate si costul redus al materiei prime din care sunt facute. Se fac acasa de catre voi. Cand va pregatiti bagajul de spital confectionati multe multe astfel de absorbante, utilizand, asa cum am mentionat, fasii lungi si groase de vata si tifon steril in care sa imbracati vata.
  • Chiloti de unica folosinta sau chiloti de bumbac 100% – De asemenea am primit in maternitate chiloti de unica folosinta care lasau pielea sa respira, reducand astfel riscul unei infectii. Astfel de chiloti se gasesc in marile magazine (am vazut in Auchan la raionul de produse pentru bebelusi) sau in farmacii. Daca nu va permiteti, folositi neaparat chiloti de bumbac 100% pe care sa ii schimbati cat mai des.
  • Dusuri zilnice cu solutie de Rivanol + apa calda in zona perineului –valabile daca ati nascut natural, cu epiziotomie. In fiecare dimineata si seara se face o solutie de Rivanol si apa calda 1:3, cu care se clateste zona perineului pe toata durata lehuziei.
  • Produse cosmetice fara miros/cu miros fin – Bebelusul va recunoaste dupa miros iar daca folositi produse cu parfum puternic acesta va deveni confuz. In plus multe mame prefera sa renunte la parfum odata cu nasterea bebelusului. Mirosul pielii lui ramas impregnat in pielea ta e cel mai frumos miros din lume!
  • Capsule More Milk Plus Motherlove - ei bine eu nu le-am foosit deloc dar am citit review-uri pozitive despre ele asa ca mamicile care se lupta cu frica producerii de lapte (spun asta pentru ca 90% dintre femei POT alapta fara probleme), pot incerca aceste capsule. Insa eu cred ca functioneaza mai mult si autosugestia. Daca vrei sa alaptezi, poti! Daca mulgi din san si iese lapte, inseamna ca ai! Iar acesta se formeaza dupa principiul cerere-oferta, asa ca atata timp cat lasi in pace in magazin cutia de lapte praf, acolo unde ii e locul, si stai constiincioasa langa puiul tau si uiti de orice altceva si i te dedici celui care depinde 100% de tine, vei avea lapte suficient. Nu doar pentru 2-3-6 luni, ci atata cat va cere el. Oricum, daca ai nevoie de aceste capsule le gasesti pemotherlove.eu si sideris.ro
Cosmetice si accesorii pentru bebelusi
  • Scutecele de unica folosinta Moltex – Cele mai ieftine scutece eco de pe piata si, as spune, si cele mai bune. Nu contin gel absorbant care sa irite funduletul. 3 pachete de scutece (42 bucati/pachet) acopera o luna intreaga. Se gasesc in Auchan.
  • Sapunul Galbenel – Lia delicii pentru piele – Care din pacate nu se mai fabrica pentru o vreme. L-am folosit in primele cinci luni de viata ale lui Anais. Cu un miros neutru, facea o spuma cremoasa si curata bine, fara sa usuce pielea. Mi-a placut foarte mult si sper ca Alexandra sa il mai fabrice, era chiar un produs minunat. In locul lui va recomand un sapun natural din cat mai putine ingrediente si fara uleiuri esentiale, cum este cel produs de HerbineReverto sau Jovis.
  • Lotiunea solida Galbenel – Lia delicii pentru piele – pe care am folosit-o cu mare succes ca si crema de scutesc si crema reparatoare. Lui Anais i-a aparut o iritatie la degetele de la picioare, care i-a trecut doar cu Galbenel. Imi place foarte mult, este spornic desi vine in tub mic si ma tine cam 3-4 saptamani. O gasiti pebiobunatati.ro si kiddyshop.ro
  • Crema pentru scutec Weleda – mi-a trebuit ceva timp pentru a ma obisnui cu aceasta crema deoarece mi se parea prea… hidratatanta. Insa dupa ce am terminat primul tub am realizat cat de bine si de frumos ingrijeste pielea lui Anais asa ca nu m-am mai despartit de ea. Anais nu a facut niciodata iritatie la fundulet si asta se datoreaza in mare parte si acestei creme. Nu este bio dar este 100% naturala. Un tub ma tine in jur de 3-4 saptamani. O gasiti pe organicbaby.ro si biobunatati.ro
  • Uleiul de masaj EFB – Un ulei de masaj fara parfum, foarte spornic si hidratant care a protejat pielea lui Anais de iritatii pe timpul verii si de uscare pe timpul iernii. Pe cat de mic e, pe atat de economic, caci un tub ma tine mereu 3 luni in cap. Il gasiti pe organicbaby.ro si biobunatati.ro
  • Unguentul cu galbenele pentru bebelusi Badger – care din pacate nu se mai importa in Romania. L-am folosit pentru a grabi vindecarea micilor zgarieturi produse de unghiutele ascutite ale lui A si pe iritatii. E bun insa orice unguent pe baza de galbenele sau musetele cum ar fi si cele de la Balm Balm sau Essential Care.
  • Buretelul 100% natural – Incomparabil mai fin decat cel sintetic. Pastreaza spuma in el si usureaza mult spalarea bebelusului. Se gaseste unul f bun pebioshop.ro insa ultima data am cumparat din Auchan cam la jumatate de pret. Se schimba la intervale mai mari de timp si nu retine mizeria precum o fac buretii sintetici.
  • Ser fiziologic – extrem de util pentru a curata ochisorii, nasul si fata bebelusului. Din farmacii.
  • Vata
  • Betisoare de urechi – pentru a curata nasucul si urechile bebelusului, alaturi de serul fiziologic. Gasiti in farmacii unele speciale pentru bebelusi.
  • Forfecuta – cu greu am gasit una la un pret decent (50 lei pentru o forfecuta mi se pare exagerat) si atunci cand am gasit s-a dovedit a fi de proasta calitate. Ideala este una cu varfurile rotunjite, pentru a reduce riscul accidentarii. Gasiti in farmacii.
  • Scutece de finet – Bune de pus sub capul bebelusului pentru a nu pata asternuturile atunci cand varsa laptic din gurita. Se gasesc in magazinele de metraje la metru si se confectioneaza bucati de 40x60 cm. Sau se gasesc gata confectionate pe hiphip.ro
  • Gel de dus EFB – Am inceput sa il folosim dupa ce ni s-a terminat stocul de sapun. Miroase delicat a mandarine, face spuma abundenta, insa nu parfumeaza pielea, ceea ce imi place. Parfumul e ok in sticluta, in spuma, dar pe piele prefer parfumul original de bebe. Ma tine cam o luna, in conditiile utilizarii zilnice. Il gasiti pe organicbaby.ro sau biobunatati.ro
  • Gel de dus spumant 100 Percent Pure – Il folosim de o luna de zile si abia daca se vede ca e consumat un sfert. Se dozeaza sub forma de spuma si miroase delicios a vanilie. Cand se va termina o sa incerc si pe cel de capsuni. Este foarte economic, fiind nevoie doar de 4 dozari pentru a spala bebelusul din cap pana in picioare. Lasa un parfum foarte subtil de vanilie pe piele. Pe flacon scrie ca este recomandat de la doi ani in sus insa Anais nu a avut vreo reactie alergica la el, deci e ok. Este 100% natural si il gasiti pe 100percentpure.ro si sideris.ro
  • Servetele umede Beaming Baby – folosite doar atunci cand nu am acces la o chiuveta curata cu apa calda, deci in calatorii. Oricat de bio ar fi, tot apa e cel mai bun agent de curatare. Servetelele le gasiti pe organicbaby.ro si biobunanati.ro
  • Gel pentru respiratie usoara Green baby – Trebuie sa stiti ca uleiurile esentiale de menta, eucalipt si rozmarin trebuie folosite cu mare precautie la copiii sub doi ani asa ca unguentele si cremele din farmacii pnetru desfundarea nasului sunt interzise bebelusilor. Gelul acesta (care are aspect de ulei mai degraba) are un parfum foarte subtil de plante si ajuta la decongestionarea cailor respiratorii pe timpul noptii. L-am folosit si are efect. Se aplica pe piept si pe spate. Il gasiti peorganicbaby.ro
  • Ulei calmant pentru eruptii dentare Neobulle – Fara de care nu as fi avut cum sa ii calmez durerile de gingii ale iubitei mele. Un inlocuitor excelent pentru vestitele geluri din farmacii, facut din uleiuri esentiale. O sticluta e peste masura de ajuns pentru primele eruptii dentare. Il gasiti pe organicbaby.ro
LATER EDIT
  • Ulei de arnica Mayam - pentru vanataile si cucuiele aparute inevitabil dupa ce micutul incepe sa exploreze lumea. Pielea nu se invineteste si cucuiele dispar. Chiar e miraculos acest ulei! Il gasiti pe sideris.ro si biobunatati.ro.
  • Crema de fata cu galbenele Weleda - O folosesc de putin timp, de cand vremea s-a racit. O dau cu ea pe obrajori, pentr a-i proteja de frig. Am observat ca daca nu o dau cu ulei sau crema, pielea i se inroseste si se usuca. In locul acestei creme puteti folosi ulei de migdale dulci sau unt de shea in strat subtire. Crema o gasiti pe organicbaby.ro sau biobunatati.ro
  • Periuta de dinti tip degetar - O folosim de la sase luni si jumatate, de cand i-au aparut primii dintisori. Este fabricata din silicon, este moale si nu zgarie gingiile. Anais o mai roade in timpul periajului :)) Set de doua bucati pe eco-baby.ro
  • Pasta de dinti tip gel pt copii Weleda - Putin mentolata si cu textura de gel. Poate fi inghitita, este 100% naturala, nu contine fluor. Anais s-a obisnuit de la inceput cu gustul si textura ei. O gasiti pe organicbaby.ro si biobunatati.ro
Cam asta ar fi lista de produse pe care eu le folosesc si pe care le recomad. Daca imi mai amintesc ceva, mai adaug. Acum insa as vrea sa va ofer solutii pentru aceia dintre voi care nu isi permit sa cumpere toate sau unele din produsele de mai sus, din motive financiare. Vestea buna este ca se pot prepara acasa multe creme, lotiuni, unguente si chiar si detergenti naturali. Iar niste fete foarte dragi mie ne explica si cum sa facem toate acestea, cu ingrediente accesibile. Gasiti asadar idei DIY pe blogurile:

Cosmetice perfecte pentru burtici si mamici


M-am gandit ca ar fi util sa va impartasesc din micile mele trucuri de frumusete pe durata sarcinii. Dupa cum stim cu totii, sarcina aduce cu sine o lista de interdictii si in ceea ce priveste ingrijirea pielii iar alegerea unor cosmetice potrivite este departe de a fi un moft, este o datorie. O mare parte din componentele cosmeticelor se absorb in piele si mai apoi in sange, ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri atunci cand cumparam un produs.

Bio = mai sanatos?
Inainte de toate as vrea sa lamurim un mic aspect. Desi sunt pentru produsele  bio, organice, ecologice, naturale etc am descoperit ca foarte multe cosmetice asa-zis “sigure” contin o lista prea lunga si alambicata de ingrediente iar unele par a fi organice doar cu numele, extractele naturale ramanand in minoritate pe lista. Se aplica acelasi principiu ca si in cazul alimentelor: bio nu inseamna neaparat mai sanatos. Putem manca faina alba, zahar, ciocolata bio dar asta nu inseamna ca sunt mai sanatoase, ele ramanand la fel de nocive pentru sanatate precum cele modificate genetic. Este foarte recomandat ca inainte de a ne alinia trendului bio (urasc sintagma aceasta dar din pacate bio a devenit un trend in societatea de astazi, un trend prost aplicat) sa ne documentam si sa eliminam din ideile preconcepute si din superstitii.
Bio nu inseamna snobism, nu inseamna lux si nici produse mai scumpe. Bio ar trebui sa insemne respect fata de propria persoana si fata de mediu, accesibilitate si normalitate. Nu ma consider a fi snoaba atunci cand aleg un sapun din ingrediente 100% naturale si netratate chimic. Am fi considerat-o snoaba pe bunica noastra atunci cand isi prepara crema din galbenele? Sau cand prepara sapunul de casa? Leacurile naturale si-au dovedit de mii de ani eficienta si continua sa o faca si astazi, avand un atu in plus: progresul tehnologiei.
Daca am invatat ceva din toata povestea asta este ca un produs e cu atat mai bun si mai sigur cu cat ingredientele de pe eticheta sunt mai putine, simple si usor pronuntabile. Produsele de acest gen nu ar trebui sa provoace reactii alergice, usturimi, nu ar trebui sa aiba contraindicatii si mai ales nu trebuie sa aiba un termen de valabilitate indelungat. Aici consta secretul: termen de valabilitate scurt = produse fara conservanti. In general produsele de acest gen se fac in serie mica, de mana si nu sunt companii cu nume rezonant ci cel mai adesea, persoane simple pasionate de traiul sanatos.
Interzis in sarcina!
O gravida nu ar trebui sa puna deloc pe piele cosmetice care contin:
  • uleiuri esentiale de:
  • angelica
  • scortisoara
  • coriandru
  • fenicul
  • ghimbir
  • ienupar
  • mir
  • nucsoara
  • patrunjel
  • menta
  • rozmarin
  • salvie
  • cimbru
  • Retin A
  • triclosan
  • ftalati (DEP, DBP, DEHP, BBP, DMP)
  • dioxane (SLS )
  • parabeni (methyl/butyl/ethyl/propyl/isobutyl paraben)
  • plumb
  • mercur
  • parfum
  • cremele antirid
  • acid retinoic
  • lotiunile anticelulita
Reamintesc faptul ca o buna parte din ingredientele cosmeticelor sunt absorbite de piele si implicit si de fat. Mi se pare o nesabuinta din partea mamei ignoranta fata de aces aspect, doar de dragul unui miros sau texturi anume a unui produs cosmetic. Mai cu seama acum nu mai suntem singure, purtam in noi o viata de care suntem responsabile cata vreme va trai, prin mostenirea genetica oferita si stilul de viata pe care il ducem. 
Produsele mele preferate
Din momentul in care am aflat ca sunt insarcinata am inceput sa folosesc creme pentru a imbunatati elasticitatea pielii si pentru a o pregati pentru lunile care urmau sa vina si in care avea sa suporte schimbari radicale.
1. Am ales pentru inceput Uleiul pentru pantece de la Motherlove  bazat exclusiv pe uleiuri vegetale: rădăcină de nalbă albă, măceş, levănţică, muşeţel, ulei din flori de levănţică, ulei din sâmburi de caise, ulei din seminţe de struguri. Il aplicam in fiecare seara, dupa dus, pe pielea umeda.  Dupa prima sticluta am ales sa incerc altceva deoarece se consuma foarte repede.
Puncte tari:
+ uleiuri si extracte naturale, fara conservanti
+ termen scurt de valabilitate
+ hidrateaza pielea
Puncte slabe:
- intra destul de greu in piele, e nevoie de masaj
- nu este foarte economic, se termina destul de repede
- pret destul de ridicat
2. Apoi am ales Balsamul pentru pantece, tot de la Motherlove care contine aproximativ aceleasi ingrediente ca si uleiul (rădăcină de nalbă albă, măceş, levănţică, muşeţel, ulei din floare de levănţică, unt de illipe, ceară de albine, ulei din sâmburi de caise, ulei din seminţe de struguri) doar ca are o alta consistenta ce aduce mai mult a unguent. Inca nu am terminat borcansul dar as reveni la acest produs, este eficient. Atat uleiul cat si balsamul l-am folosit si pentru sani.
Balsam pentru pantece Balsam pentru pantece
Puncte tari:
+ folosit pe pielea umeda se absoarbe mult mai bine in piele
+ econom, o cantitate mica ajunge pentru o suprafata mai amre de piele
+ foarte hidratant
+ miros usor de lavanda
Puncte slabe
- desi intra mai repede in piele decat uleiul, e nevoie de ceva timp pentru a se absorbi complet si a putea sa te imbraci
3. Un produs pe care il am de scurt timp este Uleiul organic impotriva vergeturilor, de pe siteul Manuka. Lista ingredientelor nu este una foarte redusa, din pacate: Aqua (Water) Decyl glucoside PEG-80 sorbitan laurate Cocamidopropyl betaine PEG-7 glyceryl cocoate Sodium lauryl glucose carboxylate Lauryl glucoside Cetearyl alcohol Glycerin Helianthus annuus (Sunflower) seed oil Phenoxyethanol Castoryl maleate Sodium chloride Acrylates /C10-30 alkyl acrylate crosspolymer Xanthan gum Borago officinalis (Borage) seed oil Rosa eglentaria (Rosehip) seed oil Simmondsia chinensis (Jojoba) seed oil Citrus aurantium bergamia (Bergamot) fruit oil Citrus grandis (Grapefruit) peel oil Styrene/Acrylates copolymer Benzoic acid Tocopheryl acetate Dehydroacetic acid Sorbic acid Tetrasodium EDTA Vanilla planifolia fruit extract Ethylhexylglycerin Polyaminopropyl biguanide Tocopherol Limonene Linalool.
Produsul are un ambalaj foarte simpatic si un parfum placut, natural. Se simte existenta conservantilor, motiv pentru care uleiul are o consistenta diferita fata de cel de la Motherlove. Se absoarbe mai usor in piele dar nu lasa senzatia indelungata de hidratare. Nu cred ca l-as lua a doua oara.Ulei impotriva vergeturilor
Puncte tari:
+ se absoarbe rapid in piele
+ economic
Puncte slabe:
- lista prea mare de ingrediente si existenta unor conservanti, fie si ei naturali
4. Acum sa vorbim despre produsele pe care le consider “crema cremelor pentru burtici si mamici” :) Am cam intercalat unele creme si lotiuni deoarece fie am primit unele dintre ele, fie le aveam deja si e pacat sa le las sa se strice mai ales ca sunt foarte bune. Asa ca o sa va prezint mai multe creme, desi voi puteti opta pentru oricare dintre ele si va garantez ca nu veti fi dezamgita de niciuna dintre ele.
Acum cateva luni am primit cadou de la Ralu o Crema de corp cu FPS natural de laSoap Mill. Prima data m-am indragostit de mirosul ei care este unul foarte special datorat unturilor exotice din compozitie (unt de avocado, unt de macadamia, unt de mango, unt de cacao organic neprocesat, unt de shea organic neprocesat, ulei de soia). Apoi m-am indragostit iremediabil de ea in momentul in care am atins-o. Nu am intalnit pana acum nicio crema cu o constistenta atat de pufoasa, spumoasa si usoara precum aceasta! Efectiv fosneste ca o spuma atunci cand o iei din tub si o aplici pe piele, unde se topeste imediat. Din nou am folosit-o pe pielea umeda (in general uleiurile si cremele 100% naturale, grase, se aplica mai bine pe pielea umeda), unde a fost suficienta o cantitate foarte mica pentru a hidratata o suprafata mare de piele. AM folosit-o atat pe sani cat si pe pantece si picioare. Cu siguranta am sa refac stocul caci se termina in curand, dupa cum se poate vedea :)
Crema de corp cu FPS Crema de corp cu FPSPuncte tari:
+ consistenta usoara, spumoasa
+ foarte concentrata si economica
+ extrem de hidratanta
+ se absoarbe rapid in piele atunci cand e folosita in cantitatea corespunzatoare si pe pielea umeda
+ miros placut
+ se aplica foarte usor
Puncte slabe
- ambalajul care ingreuneaza folosirea produsului: filetul se muradreste usor cu crema si este mai greu de manevrat
5. Un alt produs minunat si despre care am mai vorbit este Lotiunea solida “Burtica fericita” de la Lotiuni de corp solide, cea care contine doar trei ingrediente: unt de shea, unt de cacao si ulei de migdale dulci.
Lotiune
Lotiune "Burtica fericita"Puncte tari:
+ foarte hidratanta
+ economica – desi recipientul are un gramaj mai mic, crema ajunge pentru o bucata buna de timp
+ lotiunea se topeste in contact cu pielea si se absorabe bine pe pielea umeda, prin masaj
+ lotiunea poate fi scoasa din cutiuta si folosita ca un baton sau poate fi scobita si aplicata in strat subtire pe corp
+ pret bun, accesibil
Puncte slabe
- este necesar a fi incalzita in palme inainte de aplicare, pentru ca unturile sa se topeasca
6. Uleiul de argan de la Mayam este cu siguranta una dintre cele mai bune investitii din ultima vreme. Extrem de concentrat, acesta isi merita laudele pe deplin. L-am cumparat mai mult din curiozitate deoarece am auzit multe lucruri bune despre el si am vrut sa vad cate tin de domeniul fantasticului si cate sunt adevarate. Si m-am convins ca isi merita fiecare banut. L-am folosit ca masca de par (aplicat pe parul uscat, inainte de spalare si lasat asa in jur de o ora, pe urma samponat in mod obisnuit) o data pe saptamana. Nu doar ca parul a incetta sa mai cada ci a devenit si mai matasos si lucios. L-am aplicat si pe corp, pe pielea umeda, unde s-a abosrbit rapid si a hidratat excelent. Nota 10/10!
Ulei de arganPuncte tari:
+ ideal ca masca de par – intareste si revitalizeaza firul de par
+ se absoarbe rapid in piele
+ hidrateaza intens
+ nu lasa senzatia de “gras” sau unsuros
+ concentrat
+ inodor, incolor
+ poate fi adaugat si altor creme de corp simple, pe baza de ingrediente naturale
Puncte slabe:
- recipient mic
- greu de aplicat datorita recipientului
7. Produsul urmator se incadreaza in categoria celor mai bune produse din toate timpurile, un fel de produs-minune de care nu ma pot desparti. Este vorba despreBalsamul organic cu galbenele de la Essential Care. Primul tub l-am primit cadou de la Cristina, care imi spunea atunci ca este unul dintre produsele ei preferate si care are o multime de intrebuintari. Acum sunt la al doilea tub din care mai am cam jumatate de cantitate.
Balsam cu galbenele
Balsam cu galbenele 
Ingredientele (coconut oil*, extra virgin olive oil*, shea butter*, beeswax*, calendula extract*, orange essential oil*, chamomile essential oil*, limonene (din uleiul esential de portocala)) fac din acest balsam un unguent cu proprietati remarcabile, asadar i-am testat calitatile in multe situatii in care s-a comportat excelent!
Puncte tari:
+ excelenta crema dupa epilare – calmeaza minunat orice iritatie provocata de ras
+ calmeaza pielea in urma intepaturilor de insecte – tantari, albine, viespi
+ excelent pentru tratarea arsurilor – ranile se vindeca fara urme vizibile
+ foarte foarte economic – un tub tine aproximativ un an, chiar adac este folosit frecvent
+ excelenta emolient pentru pielea crapata – maini, coate, genunchi
Puncte slabe:
- filetul si capacul se murdaresc frecvent
De retinut
Puteti alege sa incercati oricare dintre variantele de mai sus si va asigur ca veti avea parte de un rasfat natural si sigur. In plus aceste creme si uleiuri sunt foarte grase si asigura o buna hidratare, deci pielea va ramane mult timp elastica. Trec deja de a sasea luna de sarcina si inca nu am facut nicio vergetura si sunt sigura ca acest lucru se datoreaza in mare parte si produselor folosite.

O primavara inmiresmata si infloritoare


Este incredibil cum un omulet poate sa transforme viata ta intr-o masura radicala. Daca iubeam numai iarna si treceam indiferenta prin celelalte anotimpuri, de cand o am pe ea(bebe) in viata mea totul a capatat un nou sens. Iubesc primavara si toamna, iubesc chiar si vara in aceeasi masura in care iubesc iarna. Mi-e drag cand ploua si ma inseninez cand adie vantul. Simt in aer mireasma de flori dulci si gust de primavara. In jurul meu totul renaste si se coloreaza in straie vii, spectaculoase.  Primavara e anotimpul in care Dumnezeu ne reaminteste fagaduinta Sa minunata despre o viata noua, un legamant nou. Ne invata despre inviere si eternitate, despre frumos si absolut.

Deschideti larg ochii si inima si bucurati-va si voi de binecuvantarile primaverii!
Smell the light
The grass is greener
Peach blooms
Two pretty flowers
Narcissus
Flowers everywhere
It's snowing petals
Simplicity
Spring
Tiny
Full bloom!
The same cherry tree, in bloom

miercuri, 8 februarie 2012


Taigaua în 20 de ipostaze spectaculoase

Taigaua în 20 de imagini spectaculoase
Jumătăţile dinspre miazănoapte ale celor două mari întinderi de pământ ale emisferei nordice - America de Nord şi Eurasia - sunt acoperite, în bună parte, de o comoară: pădurea boreală, sau taigaua, cum o numim aici, în Lumea Veche. Este cel mai mare biom - ansamblu de ecosisteme întrepătrunse - terestru din lume. Dominată de conifere, care alcătuiesc fondul acestui incredibil de bogat mozaic de specii, taigaua reprezintă azi 29% din toată suprafaţa împădurită a planetei.


Taigaua acoperă cea mai mare parte a Canadei şi Alaskăi, a Suediei şi Finlandei, mult din teritoriul Norvegiei, o mare parte a Rusiei (mai ales Siberia), părţile de nord ale Kazahstanului, Mongoliei şi Japoniei. Spre sud, se pierde şi se topeşte, gradat, în pădurile de amestec (foioase + conifere), unde îşi fac apariţia, tot mai deşi pe măsură ce coborâm spre sud, arborii cu frunze căzătoare. Înspre nord, copacii taigalei devin din ce în ce mai rari şi mai scunzi, până când pădurea se dizolvă în tundra arctică, într-un peisaj cu ierburi scunde şi arbuşti mărunţi.





O mare bogăţie de viaţă vegetală, cu puţine specii de copaci (ce-i drept, prezente în milioane de exemplare), dar cu o impresionantă varietate de muşchi, licheni şi arbuşti, caracterizează pădurea boreală. Una dintre trăsăturile ei specifice este prezenţa unui mare număr de arbuşti cu fructe comestibile, - ceea ce numim noi în mod obişnuit "fructe de pădure" - care, în cursul toamnei şi al iernii lungi, asigură hrană, deopotrivă, pentru animale şi oameni.



În cursul ultimelor 50.000 de ani, o punte de uscat a legat , în mai multe rânduri, în cursul glaciaţiunilor, Alaska de estul Siberiei - cu alte cuviinte, America de Eurasia. Aşa se explică faptul că unele specii de animale se găsesc atât în taigaua nord-americană, cât şi în cea siberiană. Legătura vremelnică dintre continente a permis migrarea unor populaţii de animale dintr-o parte în alta a ceea ce este azi Strâmtoarea Bering. Astfel de specii, comune ambelor continente, sunt elanul şi linxul eurasiatic, vulpea, lupul, ursul brun, glutonul (fotografia de mai jos), un carnivor din familia mustelidelor, înrudit aşadar cu jderii şi nevăstuicile, dar mult mai mare decât aceştia şi u prădător redutabil al taigalei.




Alte specii au rămas credincioase numai unuia sau altuia dintre continente: veveriţa, de pildă, specie eurasiatică prin excelenţă.



Veveriţa de pământ asiatică, numită în Siberia burunduc (Tamias sibiricus - foto), este singura reprezentantă a genului în Lumea Veche, dar are multe specii specii surori (peste 20) în Lumea Nouă. Aceste veveriţe nu se caţără în copaci, ci îşi fac vizuini în sol, unde adună cantităţi de provizii ce pot atinge 3-4 kg, impresionanat pentru un animal atât de mic. Spre deosebire de veveriţele arboricole, în habitatul lor natural aceste animale hibernează, trezindu-se din când în când şi hrănindu-se cu proviziile adunate.


Ierunca (prima fotografie de mai jos) şi cocoşul de munte (a doua fotografie) sunt păsări ale Lumii Vechi, locuind în păduri ce se întind din Europa până în Asia. Păsări ale codrilor de odinioară, prezente în imagini bine înrădăcinate în mentalul colectiv, imagini asociate cu aventura vânătorii şi cu marile ospeţe ale strămoşilor, aceste făpturi există încă, dar soarta lor depinde permanent de cea a pădurilor pe care le locuiesc.



Una dintre ameninţările la adresa acestor păduri sunt defrişările, stimulate de nevoia de materii prime a unei lumi în plină dezvoltare. Un alt pericol sunt incendiile care, în aceste păduri întinse, slab populate de oameni, pot mistui mii de copaci înainte de a li se se pune capăt.



Schimbările climatice ale prezentului afectează şi aceste splendide păduri: creşterea coniferelor, adaptate la frig, este inhibată de lipsa precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate, care favorizează şi proliferarea dăunătorilor, iar porţiuni mari de taiga sunt treptat înlocuite de alte ecosisteme, compatibile cu climatul mai cald: păduri temperate sau pajişti. E un mister felul în care va arăta, peste 100 de ani, partea de planetă ocupată azi de aceste vaste şi magnifice păduri.


colosseum


Colosseum – amfiteatrul minune

COLOSSEUM – amfiteatrul minune
La aproape 2000 de ani de la construirea sa, Colosseum-ul a fost ales ca minune a lumii moderne, alături de Machu Picchu, Taj Mahal, Petra, Marele Zid Chinezesc, Chichen Itza şi Statuia lui Isus din Rio de Janeiro. Cel mai mare amfiteatru al Antichităţii a rezistat vremurilor şi ruinei, în centrul aglomeratei Rome, la adăpostul dealurilor Esquilin, Palatin şi Caelian. Fără el, măreţul oraş imperial de odinioară ar fi greu de închipuit: splendoarea arhitecturală a Colosseum-ului a depus mărturie pentru geniul constructorilor romani şi pentru sofisticata cruzime a unui popor cuceritor.
Povestea Colosseum-ului poate fi auzită în numeroase documentare, citită în cărţi de istorie, vizualizată în enciclopedii, site-uri şi colecţii ori expoziţii de fotografii. Chiar şi atunci când intri pe culoarele sale boltite, lovite de soare şi vânt, şi asculţi explicaţiile ghidului, îţi pare că ştii bine arena şi luptele dintre gladiatori. Auzi - pentru a câta oară? - că nici unul dintre stadioanele moderne nu a reuşit să întreacă modelul ingineresc al arenei Colosseum-ului. Că spectacolele organizate pentru mulţime, de către clasa conducătoare romană, sunt similare ca amploare şi importanţă cu marile partide de fotbal (şi nu numai...) din zilele noastre, deşi cu scopuri diferite. Imaginându-ţi cele peste 55.000 de persoane umplând rândurile imensului amfiteatru şi aclamând cu frenezie victoria gladiatorului favorit, în timp ce politicienii şi nobilii se felicită reciproc pentru investiţia profitabilă, iar membrii şcolilor de gladiatori pun la cale noi spectacole atractive, te poţi gândi că, în 2000 de ani, unele lucruri rămân neschimbate.
Aşadar, pentru un scurt periplu în istoria Colosseum-ului, am ales să amestec doar câteva date interesante printre câteva fotografii de album personal, reamintindu-vă în acest fel de ce amfiteatrul a fost şi încă este o minune arhitecturală a Romei şi a lumii întregi.

  • construcţia Colosseum-ului a fost începută de împăratul Vespasian în anii 72-73 (după victoria lui asupra evreilor, în revoltele din anul 70) şi încheiată de fiul său, Titus, în anul 80. Fratele acestuia, Domiţian, completează arena, în 81-83, cu alte ziduri subterane, pentru tunelurile folosite de sclavi şi animale. Se spune că, în cinci ani de zile de lucru neîntrerupt, prizonierii evrei au ridicat amfiteatrul numit "Flavian", după familia conducătoare ale cărei planuri au fost duse astfel la bun sfârşit. Numele de "Colosseum" a devenit popular din două motive: arena avea proporţii uriaşe, iar poziţia ei era apropiată de Colosul lui Nero, o statuie enormă a fostului împărat, al cărui palat de alături (Domus Aurea) a fost distrus de succesori pentru a face loc unor edificii noi.

  • de formă eliptică, Colosseum-ul măsoară 187 de metri pe axa mare şi 155 de metri pe axa mică, în timp ce arena propriu-zisă are 76/44 m. Faţada amfiteatrului se înalţă până la 49 de metri şi se formează din trei etaje din piatră de travertin în combinaţie cu alte materiale (pietrele se legau cu mortar şi cu clame din fier), fiecare etaj cu câte 80 de arcuri, peste care a fost adăugat un al patrulea rând cu ferestre. De fapt, zidurile care astăzi se văd sunt cele din interiorul amfiteatrului de altădată.

  • Arena se acoperea cu velarium, o pânză susţinută de o reţea de frânghii, având în mijloc o deschizătură circulară. Marinari romani manevrau respectiva pânză, astfel ca soarele şi ploaia să nu deranjeze prea mult spectatorii pătimaşi. Podeaua, aşezată peste tuneluri subterane (hypogeum) formate de ziduri trainice, se compunea din plăci mari din lemn, deasupra cărora se punea nisip galben. Atât hypogeum-ul, cât şi amfiteatrul comunicau cu exteriorul prin alte tuneluri, permiţând, pe de-o parte, intrarea nestingherită a împăratului şi a aleşilor săi, iar pe de altă parte, accesul gladiatorilor şi al animalelor. Cu ajutorul scripeţilor şi al unor lifturi speciale, animale şi decoruri erau aduse din subteran pe podeaua arenei.

  • din cele 80 de bolţi, doar 4 erau rezervate intrării invitaţilor de onoare, corespunzând celor patru axe. Toate zonele de acces erau numerotate, la fel ca şi locurile, astfel că fiecare spectator primea un tichet indicând locul, secţiunea şi chiar ruta de urmat. În partea inferioară, cea mai bună poziţie pentru vizionare o ocupau boxele rezervate împăratului (în zona de nord) şi vestalelor (în zona de sud), iar între acestea se întindea o platformă specială, unde senatorii îşi aduceau propriile scaune. Rândurile următoare erau rezervate magistraţilor, nobililor sau cavalerilor, fără funcţii în Senatul roman. Mai sus, cetăţenii bogaţi ocupau alte rânduri, pentru ca ultimele să fie ale cetăţenilor romani săraci (secţiunea acestora era construită din lemn). Secţiuni speciale erau dedicate unor anumite grupuri: tineri însoţiti de tutori, soldaţi, scribi, preoţi etc. Toate zonele erau legate prin pasaje specifice (vomitoria) ce permiteau accesul rapid la locul rezervat de tichet şi o evacuare de urgenţă, de ordinul minutelor, a întregii arene. S-a apreciat că spaţiile de şedere măsurau în total 30.000 de metri, ceea ce ar fi permis accesul unui număr chiar de peste 70.000 de spectatori.

  • spectacolele preferate în arena romană erau munera, sau luptele până la moarte, duse de către gladiatorii profesionişti în faţa mulţimilor încântate de bătăliile crude. Patronii bogaţi plăteau preţuri uriaşe pentru ele, câştigând în acest fel faimă pentru propriile familii sau atrăgând voturile cetăţenilor. Organizarea luptelor se făcea după reguli de stat stricte, iar odată cu trecerea anilor, spectacolele erau din ce în ce mai grandioase. Alte "show-uri" desfăşurate în Colosseum erau navalia proelia, simularea de bătălii navale (când arena era inundată probabil printr-un canal central), sylvae, recrearea unor scene din natură (erau aduse în arena centrală tufişuri, copaci şi multe animale), şi venatio, vânătoarea de animale sălbatice. Uneori, chiar execuţiile unor condamnaţi luau aspectul unor spectacole cu personaje mitologice, care ucideau la final victima.
Pentru a vă imagina amploarea acestor desfăşurări artistice şi lupte, aflaţi că, în cele 100 de zile de celebrare a inaugurării amfiteatrului, 9.000 de animale au fost omorâte, iar în cele 123 de zile de sărbătorire a cuceririi Daciei, 10.000 de gladiatori şi 11.000 de animale s-au luptat în arenă. (Vorbim aici de animale exotice aduse din Orientul Mijlociu şi Africa: lei, hipopotami, rinoceri, elefanţi, girafe, tigri, crocodili etc.)
În secolul I, un fel de minister subordonat împăratului avea în grijă organizarea acestor jocuri în Colosseum, iar lângă arenă au apărut anexe obligatorii: şcoli de gladiatori, depozite de armament, depozite de materiale, un spital pentru îngrijirea gladiatorilor răniţi şi un loc de înmormântare. De fapt, în jurul Colosseum-ului s-a dezvoltat o adevărată industrie...


în anul 435, ultima luptă de gladiatori se dădea în interiorul Colosseum-ului, pentru ca un secol mai târziu să se încheie şi luptele cu animale. În secolul VI, o mică biserică se construieşte în incinta amfiteatrului, apoi locuinţe şi magazine vor putea fi închiriate în corpul edificiului, deja afectat de distrugeri şi modificări. După marele cutremur din 1349, o parte din Colosseum s-a prăbuşit, iar piatra a fost reutilizată la construcţia altor clădiri publice, palate şi biserici din Roma. Intrat după 1749 sub protecţia bisericii catolice, fiind considerat un loc sacru, unde primii creştini au fost martirizaţi, amfiteatrul va fi supus unor restaurări succesive, ce vor culmina în 1930 cu expunerea publică a sitului.


Colosseum-ul, împreună cu Forul Roman (biletul este valabil pentru amândouă siturile), este cel mai vizitat monument din Italia, de aceea nu sunt deloc rare cozile lungi la casele de bilete şi la intrare. (Se recomandă rezervarea în avans.) Un bilet întreg costă 12 Euro, iar gratuit intră tinerii până în 18 ani şi persoanele peste 65 de ani, dacă sunt cetăţeni europeni. Doar două zile pe an arena este închisă: 25 decembrie şi 1 ianuarie. În interiorul Colosseum-ului au fost amenajate o mică expoziţie cu obiecte şi arme ale gladiatorilor şi un magazin cu cărţi şi suveniruri.